Moskova

Moskova

17 Kasım 2020 Salı

Ağaç suyu içip kömür yutmaktan 'zelenka'ya


Kaynak: https://turkrus.com/

 

Rusya'ya gelen yabancılar kendilerini pek çok şaşırtıcı şeyin beklediğini bilir. Ama yine de bu ülkeye dair bazı keşiflerin karşısında afallamadan edemez. Adme.ru portalı, Rusya vatandaşlarına son derece normal gelen, yabancıları ise bazen şaşkına çeviren adetleri ve alışkanlıkları derledi.

- Zelenka. Rusya dışında yabancı doktorlar Rus çocuklarını, vücutlarındaki parlak yeşil lekelerden ayırt eder. Zira Rusyalı anneler zelenka adı verilen bu antiseptiğe adeta bağımlıdır. Öyle ki google'da en çok yapılan Rusça aramalardan biri "Türkiye'de zelenkayı nereden bulurum"dur.

- Yola çıkmadan önce kısa bir süre sessizce oturma. Yabancıları ilk kez karşılaştıklarında şaşırtan, ama alışması kolay bir Rus adeti. 

-  Dünya geneline zıt, bina girişlerinde iterek değil kendisine çekerek açılan kapılar. Rusya'da yoğun kar yağışları ve tipiden iç mekanları korumak için, ya da bir başka izahatla yangın anında dışarı çıkmayı kolaylaştırmak için uygulandığı savunulan bir yöntem. Ancak kimi yabancılar, "KGB insanları daha kolay yakalasın diye" kapıların böyle açıldığını anlatmayı pek sever.

- Metroda büyük gürültüyle ve hızla, ansızın kapanan gizli turnikeler. Bunlar Sovyet devrinden kalmıştı ve son dönemde yeni metro istasyonları ile tarihe karışıyor.  

- Mide rahatsızlığına karşı "aktif kömür" (aktif karbon) içmek. Aktif kömür, sindirim sistemi rahatsızlıklarının hafifletilmesinde, akşamdan kalmanın önlenmesinde hatta zehirlenmenin tedavisine yardımcı oluyor. Genelde ıhlamur ve söğüt gibi yumuşak odunlu ağaç parçalarının karbonlaştırılmasıyla elde edilen, son dönemde gıda sektöründe de yaygınlaşan bir "Sovyet geleneği" doğal tedavi edici.  

- Beryoza suyu. Ruslar Türkçede huş olarak bildiğimiz beryoza ağacının suyunu iştahla içer.

- Metal bardak tutucu. Rus demiryollarının cam bardakları içine koyarak yolculara çay servisi yaptığı geleneksel ürün; tren yolculuklarının alameti farikası. İlk başta kullanışsız ve kaba gelse de, yabancıların memleketlerine en çok götürdüğü hediyelik eşyalardandır.

- Duvara halı asmak. Sovyet devrinde evlerin bir başka alameti farikası. Halılar yerde olduğu kadar duvarda da dururdu. Bunu, komşusuyla "ses izolasyonu" amaçlı kullanan da var, estetik aşkına asan da. 

- Yılbaşını iki kere kutlamak. Ekim Devrimi'nin ve takvim reformunun Rusya'ya armağanı. Anlamak için tarihte kısa bir gezintiye çıkmak gerekse de, bir kere alıştıktan sonra yabancıların da hevesle iştirak ettiği bir eğlence.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder