Moskova

Moskova

18 Mayıs 2019 Cumartesi

Kremlin Alman pilotlardan nasıl gizlendi?







9 Mayıs Zafer Günü kutlamaları, tarihin tozlu yapraklarından ilginç notları da gündeme taşıdı. İşte bunlardan biri: İkinci Dünya Savaşı Doğu cephesinde Moskova önlerine kadar ulaşan Alman ordusunun ve hava kuvvetlerinin hedeflerinden biri de Kremlin'di. Ama Ruslar Kremlin'i Alman bombardımanından korumayı başardılar. Yapı 8 tam teşekküllü hava saldırısı, isabet kaydeden 15 uçak bombası ve 150'den fazla yangın bombası, hatta bir petrol tankı çarpmasına maruz kaldı. Ama bunların hiçbiri Kremlin'e kayda değer bir zarar veremedi. Peki, ama nasıl? Cevap basit: kamuflajla!

RBTH'nin aktardığına göre, Kremlin Sovyet hükümetinin toplanma yeri olmasının yanı sıra Moskova şehrinin de manevi kalbi konumundaydı. Bu yüzden Kremlin komutanlığı ve İçişleri Komiserliği 28 hektarlık alana yayılan bu tarihi yapı kompleksini bombardıman uçaklarının gözlerinden saklamak için geniş ölçekli bir kamuflaj planı hazırladı. Projeyi dönemin en ünlü Sovyet mimarı Boris İofan yürüttü.

Kremlin'in bütün kuleleri alel acele farklı renklerle boyandı ve tahta perdelerle örtüldü. Kremlin'in içinde kalan bütün yapıların çatıları tipik, sıradan bir Moskova binası gibi görünmeleri için paslı kahverengine boyandı. Kızıl Meydan dahil, Arnavut taşı döşeli zeminler ise kumla örtüldü. Kremlin bahçelerinin üzerine boyalı tenteler gerilerek çatı gibi görünmeleri sağlandı. Yapının cepheleri de Alman pilotları yanıltmak amacıyla farklı renklere boyandı. 

Alman pilotlarının potansiyel hedefleri arasında bulunan Kızıl Meydan'daki Lenin Mozolesi de ihmal edilmedi: Bir bina gibi görünmesi amacıyla dev bir ahşap perdenin altına gizlendi. Lenin'in mumyalanmış bedeni ise Sovyetler Birliği'nin cepheden uzak iç bölgelerine transfer edildi.

Sonuç olarak kamuflaj işe yaradı, Alman pilotları Kremlin'e karşı hiçbir etkili saldırı gerçekleştiremedi ve yapı bugüne ulaşmayı başardı.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder