Yulaf
lapası... Rusçasıyla "Овсяная каша"
Kaynak:
http://www.turkrus.com/
Yulaf
lapasının yararları-tarifi
Bol lifli sağlıklı kahvaltılık yulaf lapası nasıl yapılır?
Yulaf ezmesi, her sağlıklı beslenmenin içinde bulunması
gereken gıda maddesidir. Yulaf ezmesini mükemmel yapan ise düşük glisemik
indekse sahip olması. Kaliteli karbonhidrat diyoruz yani sindirim ve dolaşım
sisteminin enerjisini en iyi sağlayan enerji kaynağından biride yulaf
ezmesidir.
Gün boyunca özellikle kilosunu koruyan ya da vermeye
çalışanlar için dengeli bir şekilde enerji sağlar.
Beta-glukan, yulaf veya ekmek mayasından elde edilen bir
liftir. Tahılların içinde en çok yulafta vardır.
Bu lifler hem bağışıklık sistemini güçlendiriyor, hem
kalp-damar sağlığına yardımcı hem de Tip 2 diyabet risklerini düşürüyor. Kötü
kolestrolü düşüren Yulaf ezmesi, kalp yetmezliği riskini ayrıca şeker atağını
ve yüksek tansiyonu azaltır.
Tıbbi olarak 3 önemli görevi olan Yulaf ezmesi lifleri,
kolesterolü düşürme, kan şekerini normal seviyede tutma, mide ve bağırsak
çalışmasını dengeler.
Yulafı buğday ailesinden değildir. Bu yüzden dolayı doğal
yulaflarda gluten olmaz. Gluten yoksa sağlık var demektir.
Diyet yapanlar ya da kilo vermek isteyenler ya da fit
kalmak istiyorum diyenler kesinlikle yulafı hayatlarına sokması gerekir.
Yulaf
lapası nasıl yapılır?
Malzemeler
5 yemek kaşığı ortalama 50 gram yulaf ezmesi,
1 su bardağı kadar Su ya da süt olabilir ya da bunların
karışımı,
1 tatlı kaşığı toz Tarçın,
2 adet ceviz, ya da tercihe göre yaban mersini
Üzeri için bal ya da pekmez, tercihen 1 porsiyon taze
mevsim meyvelerinden biri,
Tercihen 1 çay kaşığı tahin ile lezzeti
değiştirebilirsiniz.
1 bardak su ya da 1 bardak süt ya da her ikisinden karışık
1 bardağı, bir tavaya dökün.
Üzerine yulaf ezmesini atın ve toz tarçını ekleyin
Orta ateşte hafiften pişirin, Yulaf içindeki lifler yani
beta glukan aynı zamanda bir kıvam arttırıcı olduğu için, koyulaşmaya
başladığında ocaktan alın.
Cam ya da porselen kabınıza tavayı boşaltın, Biraz
soğumasını bekleyin. Yaklaşık 10 ya da 15 dakika yeterlidir.
Şimdi yemek için üzerine bal ya da pekmez ya da 1 kaşığı
geçmeyecek şekilde ikisinden de azcık koyabilirsiniz.
Dilerseniz mevsim meyvelerinden 1 porsiyonu güzelce
dilimleyip karıştırabilirsiniz. Üstüne ceviz, yaban mersini, kuru üzüm ya da
istediğiniz çerezi serpin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder