Bambaşka bir lezzet deneyimine hoş geldin. Çünkü otantik
Rus mutfağı, dereotu ile terbiye edilmiş hafif salatalar, tereyağlı nefis siyah
ekmekler, kaburgadan sıyırılarak hazırlanmış etler ve tabi ki borç çorbası ve
prozhki ile benzersiz bir deneyim sunuyor. Moskova’nın yerel bir restoranına
gittiğinde sipariş verebilmenin en iyi yolu; geleneksel Rus yemeklerini biraz
olsun tanımaktan geçiyor.
Borş (Борщ-Borshch)Çorbası: Pancardan bu kadar iyi bir
yemek çıkabileceği hiç aklıma gelmezdi. Borş çorbası ile karşılaşıncaya kadar.
İşte Ruslar'ın en sevdiği, en gurur duyduğu ve içmeye doyamadığı çorbası. Çorba
rengini, kokusunu ana maddesi olan pancardan alsa da içine giren karnıbahar,
Brüksel lahanası gibi diri sebzeler; ekşi krema ve pancar ile harmanlandığında
ortaya eşsiz bir çorba deneyimi çıkıyor. Şehirdeki en iyi Borshch için: Kızıl
Meydandaki GUM Alışveriş Merkezi’nin içine dal, 3. Katın, 3. Pasajında seni
Moskovalılar'ın çok tercih ettiği, ucuz ve self servis bir kantin bekliyor.
İsmi ¨Stolovaya
No:57¨.
Pirajki (Пирожки-Pirozhki): Hemen her yerel lokantada, her sokak
arasında rastlayabileceğin minik Rus poğaçaları. Elde açılan hamurun içine,
kimi zaman patates, kimi zaman kıyma, kimi zaman da peynir doldurup bazen de
ince kıyım otlar ile zenginleştirerek fırınlıyorlar. Şehirdeki en iyi
Pirajki Petrovka Caddesi No:21/2 adresinde, kendi peynirini kendi yapan, kendi
sebzesini kendi yetiştiren stilize görünümlü otantik Rus lokantası ¨DODO¨da. Bahar ve yaz
aylarında gidersen güzel bir de terası var.
Blini (Блины): Ruslar tüm dünyada ¨pan cake¨ ya da ¨krep¨
olarak adlandırılan hamur işine ¨blini¨ ismini vermiş. Şık ve pahalı bir
restorandaysanız karides ya da havyarla; yerel küçük bir lokantadaysanız peynir
ve soğanla servis ediyorlar. Tatlı olarak reçel ve çikolata ile servis
edilenleri de mevcut. Bir restorana gittiğinde garsonla dil problemi yaşayacak
olursan en garantisi blini sipariş etmek! Şehirdeki en iyi blini için:
Barbados’tan Courchevel’e dünyanın bir çok ülkesinde bar ve restoran yatırımı
bulunan Ginza Project’in; Moskova’daki mütevazi ve otantik lokantası Mari Vanna'ya gitmen gerekiyor. Somonluyu tavsiye ederim
(Spiridonevskiy Caddesi No:10 A).
Pelmeni (Пельмени): Bir nev’i Rus mantısı. Yumuşacık ve bol
malzemeli. Hamuru yine elde açılıyor. İçine isteğe göre minicik köfteler veya
peynir ya da lahana dolduruluyor. Kaynar suda haşlanıp üzerinde et suyu ve
tereyağı gezdirilen servis tabağına alınıyor. Masaya, bizim süzme yoğurdu
andıran lezzetli bir ekşi krema ile servis ediliyor. Pelmeni anlatılmaz,
yaşanır. Şehirdeki en iyi Pelmeni: ¨Beryozka¨, kesinlikle Moskova’nın en iyi
pelmeni barı! Kentin doğusunda, Taganskaya Metro durağında inerek de
ulaşabileceğin; Nikoloyamskaya Caddesi 29 numarada yer alan bu tipik Rus
restoran ve barı, aynı zamanda binbir çeşit Rus birası da servis ediyor.
Şaşlık (шашлы́к-Shashlyk): Al sana bizim şiş kebaptan devşirme Rus
kebabı. Üstelik bizim mutfağımıza da ¨şaşlık¨ olarak geçen, baharatlı sirke
içinde bekletilerek marine edilen, koyun etinden yapılan bir çeşit şiş kebap şaşlık! Moğolların 200 yıllık Rusya'yı istilasından Ruslar'a ve Ukraynalılar'a
kalan bir miras. Pek çok restoranda yanında haşlanmış sebze ya da röşti patates
ile servis ediliyor.
Şehirdeki en iyi Pelmeni: Şehrin en işlek caddelerinden biri olan Arbat üzerindeki ¨Moo-Moo¨ (Rusça’da My My yazılıyor); turistik olmayan, yerel, mütevazi bir Rus lokantası. Ancak Rusya’da yaşayan Türkler ve expat’lar ve tabii Rus’lar; en iyi kuzu şaşlığı (shashlyk) Moo-Moo’nun servis ettiğini söylüyor (Arbat Cad. 45/23)
Şehirdeki en iyi Pelmeni: Şehrin en işlek caddelerinden biri olan Arbat üzerindeki ¨Moo-Moo¨ (Rusça’da My My yazılıyor); turistik olmayan, yerel, mütevazi bir Rus lokantası. Ancak Rusya’da yaşayan Türkler ve expat’lar ve tabii Rus’lar; en iyi kuzu şaşlığı (shashlyk) Moo-Moo’nun servis ettiğini söylüyor (Arbat Cad. 45/23)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder