Kaynak: http://www.moskovalife.com/
Rusya’da bir deyiş vardır: ‘Ekmek her şeyin başıdır’. Bu, hayatta
her şey toz duman olabilir, para tükenebilir, özel hayatta işler ters
gidebilir, otomobil arıza yapmış olabilir, ancak evde ekmek varsa henüz her şey
yitirilmiş değildir anlamına gelir. Çünkü ekmek, üretimine onlarca insanın emek
kattığı bir yiyecektir. Büyük çaba gerektirir. Bu nedenle de böylesine
değerlidir. Rus’ta (Rusya’nın tarihteki eski adı) çok değişik türlerde ekmek
yapılır. Ancak en popüler olanı ‘karavay’dır. İşte size karavay hakkında 10
soru.
1.‘Karavay’
kelimesinin kökeni nedir?
Bazı dilbilimcilere göre ‘karavay’ kelimesi slav kökenli değildir ve slav
ülkeleri eskiden kimyonlu hint ekmeği ticareti yaptıkları için ‘kimyon’
anlamını taşır.
2.Karavay
nerede icat edilmiştir?
Kesin olarak belli değildir. Tarihçiler bu tür basit bir ekmeğin Eski Mısır’da
bile yapıldığını kabul ederler. Bu ekmeğin yapım tarifi zaman içinde Avrupa’ya
ve Doğu Avrupa ülkelerine kadar ulaşmıştır. Karavay hala Bulgaristan’da,
Polonya’da, Ukrayna’da, Belorus’ta ve Rusya’da yapılır.
3.Karavay’ın
dış görüntüsü nasıldı?
Bu tür ekmek genelde yuvarlak olurdu ve büyük yapılırdı, üzerinde hiçbir bezeme
olmazdı. Sadece birkaç ‘örgü’ bezemesi dışında. Slavlar daha sonraları karavayı
hamurdan yaptıkları bezemelerle süslemeye başlamışlardır. Sıklıkla da kartopu
bitkisinin dalı yapılırdı, çünkü bunun sihirli etkiye sahip olduğuna
inanılırdı.
4.Karavay’ın
tarifi nasıldır?
‘Düğün karavay’ı denilen ekmeğin tarifi çok basittir. İçine konulacak
malzemeleri her yerde bulabilirsiniz: 1 kg un, 50 gr. maya, 250 gr. tereyağı, 1
bardak şeker, ½ litre süt, 2 yumurta, bir fiske tuz.
5.Karavay’ın
hazırlanması sırasında hangi ritüeller yapılırdı?
Karavayın hazırlanması çok sayıda ritüelle ilişkilidir. Su yedi ayrı kuyudan
getirilirdi. Değirmenden un alması için hayatında hiç alkollü içki içmemiş
birini gönderirlerdi. Karavay sadece yaşlıo beryoza, meşe, çam veya akağaçtan
kesilen odunlar kullanılrarak pişirilirdi. Karavayı 5, 7 ya da 9 kişi, yani
sadece tek sayılı insan tarafından hazırlanırdı. Karavay fırından
çıkarıldığında masaya koymadan önce, onunla beraber üç kere dönülürdü.
6.Karavay’ın
düğündeki rolü nedir?
Düğün karavayını pişirme şerefi sadece evli, çok cocuklu bir kadına verilirdi.
Eski slavlar sadece böyle bir kadının ekmek üzerinden yeni evlilere aile
mutluluğunu verebileceğine inanırlardı. Karavayı fırına evli bir erkek koyardı.
Ekmeğin misafirlere dağıtılmak üzere parçalara ayrılması görevi ise
çocuklarındı.
7. Yeni eve
taşınma karavayı nasıl hazırlanırdı?
Yeni ev yemeğine genelde tüm aile çağırılırdı, bu da onlarca akrabanın değişik
yerlerden gelmesi demekti. Hepsinin de karnını doyurmak gerekirdi. Yemek
karavayla başlardı. Ekmeğin hamurunu ailenin reisi hazırlardı, pişirme görevi
ise hanımındı. Karavayın küçük küçük parçalarını evin köşelerine
yerleştirilirdi ki kötü ruhları kovalasın.
8. Cenaze
için neden karavay yapılırdı?
Bu gelenek hala bazı bölgelerde yaşatılmaktadır. Karavay cenaze toprağa
verilmeden önce pişirilirdi. Karavay merhumun tabutunun üzerine yerleştirirdi
ve böylece son yolculuğuna uğurlanırken ona eşlik ederdi. Definden sonra
karavay orada bulunanlara dağıtılırdı.
9. Nasıl
karavayla misafirleri karşılarlardı?
Eve misafir geldiğinde evhanımı işlemeli bir örtü üzerinde karavay ikram
ederdi. Genellikle karavayı tuzla beraber verirlerdi. Tuzluk hemen karavayın
üzerinde bulunurdu.
10.
Moskova’da nerede karavay yenebilir?
Tabii ki gerçek bir rus düğününde! Yakın bir zamanda düğün olmayacaksa bile
unlu ürünler üreten bir işletmede karavay sipariş edebilirsiniz. Mesela,
vip-tort.com ya da master-karavaev.ru. Aynı şekilde Moskova’daki manastırların
fırınlarına da uğrayabilirsiniz. Örneğin, Belorusskaya’daki Valaam Manastırı’na
(2. Tverskaya-Yamskaya Sok., 52) ya da Kitay-Gorod’daki İoanno-Predteçenskiy
Manastırı’na (Malıy İvanovskiy Sok., d.2).
Derleyen:
İgor Ryabtsev, Çeviren: Metin Uçar
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder