Moskova

Moskova

14 Aralık 2024 Cumartesi

Ruslar çaylarını nasıl içerler?


Kaynak: https://www.rbth.com/

 

Rusların votkadan daha çok çayı sevdiğini biliyor muydunuz?

Çayı reçel, limon ve/veya sütle birlikte, her gün, günün her saati, her yerde - ve her fırsatta - tüketiyorlar.

 

1. Ruslar çay içer - her zaman ve her yerde

Tüm ulusların belirli içecekler için uygun zamanın ne zaman olduğuna dair kendi kuralları vardır. Örneğin, İtalyanlar öğleden sonra kapuçino içmezler. İngilizler saat 5'te çay içmeye alışkındır. Ve Rusya'da, klişeleşmiş stereotiplere rağmen, Ruslar (genellikle) sabahları votka içmez!

Ama konu çay olduğunda... hiç bir kural yok, çünkü Ruslar durmadan içiyorlar. Kelimenin tam anlamıyla, 24 saat. Kahvaltıda çay içmek kahveden daha popüler. Öğle yemeğinden sonra Ruslar tatlıyla birlikte çay içerler. Ruslar bir kafede birini beklerken çay içerler (çay yapraklarından maksimum verimi almak için çaydanlığı tekrar tekrar kaynar suyla doldurmalarını isterler!).

Ruslar, ağır bir yemekten sonra, eğer gece geç vakitse, yatmadan önce sindirimi kolaylaştırmak için çay içerler. (Ama aynı zamanda, üç düzine kurabiye de yerler!)

 

2. Ruslar genellikle misafirlerini çaya davet ederler.

Ruslar, İngilizler veya kim olursa olsun, evlerinin çok özel bir alan olduğunu düşünmezler ve misafirleri -hatta daha az tanınan kişileri- sadece çay içmeye davet etmeyi severler. Заходи на чай (“Za-hodi na çaiy”; “Biraz çay içmeye gel”) derler. Çünkü biriyle çay içmenin sizi yakınlaştırabileceği düşünülür. Bu, genellikle anlamlı ve ruhsal bir sohbete yol açabilen neredeyse samimi bir süreçtir.

Kişi bu davete her zaman hazır olmalı ve çayın yanında bir şeyler getirmeye hazır olmalı: kurabiye, çikolata, pasta veya hatta bir kek. Ama asla çok pahalı bir şey olmamalı, çünkü davet edenler sadece çay ikram ettikleri için rahatsız hissedeceklerdir… 

Ve eğer planlı bir misafir iseniz, Ruslar size asla poşet çay vermezler... sadece taze kaynatılmış bir çaydanlıkta hazırlanmış çay yaprakları verirler.

 

3. Ruslar bol şekerli, koyu siyah çayı severler.

Ruslar çayı daha büyük şirketlerde içmek istediklerinde büyük çaydanlıklar yapmayı tercih ediyorlar. Günümüzde, eskiden olduğu gibi günlük hayatta semaver (Rusya'da geleneksel olarak suyu ısıtmak ve kaynatmak için kullanılan ısıtılmış metal kap) kullanan kimse yok. Ve eğer bazılarının evinde semaver varsa, bu genellikle egzotik bir şey olarak kabul edilir ve muhtemelen yılda sadece bir kez kullanılır.

Rusya'da popüler bir anekdot vardır: Akrabaları, ölmek üzere olan yaşlı bir Yahudi'den çayını nasıl yaptığının sırrını kendilerine açıklamasını isterler - çünkü mahalledeki en iyi çaydır. Ve onun söylediği şey... "Çay yapraklarını esirgemeyin" olmuştur.

Yıllarca süren açlık, savaş ve kıtlıktan sonra, güçlü nesilleri ve tarihi hafızaları olan Ruslar, koyu çay içmeyi severlerdi ve yaprakları esirgemezlerdi. Aslında, çoğunun gerçek çay yaprakları bile yoktu - sadece kaynar suyla kapladıkları ve çay tam anlamıyla siyah olana kadar en az beş dakika bekledikleri bir tür çay "tozu" vardı!

Ruslar çaylarında şekeri de severler. Eskiden, sadece daha yüksek kalorili hale getirmek için gerekliydi. Tatlı şeylerin tamamen kıt olduğu Sovyet zamanlarında, insanlar şeker küplerini ısırarak çay içerlerdi. Ve şimdi bile, bir Rus bir şeker küpü gördüğünde, parmakları otomatik olarak bir parçayı kapar. 

 

4. Ruslar tüm yaz boyunca çay içmeye hazırlanıyorlar

Geleneksel olarak Ruslar, yazlık evlerinde yetiştirdikleri meyve ve meyvelerden варенье ("var-en-ye"; "reçel") ile çay içmeyi severler. Kirazlar, çilekler, ahududular ve kırmızı ve siyah frenk üzümü Rusların meyve bahçelerinde en popüler olanlardır. 

Ruslar yazın en azından bir kez yabani meyveleri toplamaya giderler: çoğunlukla yabani çilek ve böğürtlen. Ve eğer taze olarak bozulmadan yenemeyecek kadar çoksa - Ruslar onları saklar (çünkü Ruslar yiyecek israf etmez!).

Meyveleri saklamak, başlangıçta kışın onları yemenin tek yoluydu. Ancak şimdi bile, meyveler yıl boyunca mağazalarda mevcutken, Ruslar kendi meyvelerinden kendi reçellerini yemekten özel bir zevk alıyorlar - ve şanslıysanız ve misafir olursanız - size tüm reçelleri gururla gösterecekler ve size bir tat verecekler ve belki de hediye olarak küçük bir kavanoz verecekler. 

Bu arada, sıcak yaz günlerinde bile (ve hatta banyoda bile) Ruslar hala sıcak çay içmeyi severler! 

 

5. Çay sihirli bir içecek olarak kabul edilir

Birçok Rus çayın büyülü tedavi potansiyeline inanır. Soğuk algınlığına yakalanan bir Rus'un tavsiyesi daha çok bal ve limonlu çay içmektir (Aslında Ruslar limonlu çayı severler). 

Ateşiniz varsa, çaya karıştırılan ahududu reçelinin ateşi düşürdüğüne inanılıyor! (Bu 'gerçek' hakkında bir Rus babuşkasıyla tartışmak istemeyeceğinize bahse gireriz!).

Ruslar ayrıca çaylarına ot eklemeyi severler. Bazılarını yaz boyunca saklarlar - kuru nane, limon otu ve reyhan meyveleri. Ruslar bunların tadını severler ve hepsinin sağlık için iyi olduğuna inanırlar.

Son olarak, ama en önemlisi, çay içmek mola verme, düşünme ve rahatlama zamanıdır - bu nedenle bu durumda gerçekten sağlıklıdır. Ve bu arada, yurtdışında yaşayan Ruslar bu çay geleneklerini özlüyorlar, sakin çay içme zamanını ve bu zamanı sizinle paylaşan insanları özledikleri için hayıflanıyorlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder