Kaynak:
https://www.rbth.com/
Rusların votkadan daha çok çayı sevdiğini biliyor muydunuz?
Çayı reçel, limon ve/veya sütle birlikte, her gün, günün
her saati, her yerde - ve her fırsatta - tüketiyorlar.
1.
Ruslar çay içer - her zaman ve her yerde
Tüm ulusların belirli içecekler için uygun zamanın ne zaman
olduğuna dair kendi kuralları vardır. Örneğin, İtalyanlar öğleden sonra
kapuçino içmezler. İngilizler saat 5'te çay içmeye alışkındır. Ve Rusya'da,
klişeleşmiş stereotiplere rağmen, Ruslar (genellikle) sabahları votka içmez!
Ama konu çay olduğunda... hiç bir kural yok, çünkü Ruslar
durmadan içiyorlar. Kelimenin tam anlamıyla, 24 saat. Kahvaltıda çay içmek
kahveden daha popüler. Öğle yemeğinden sonra Ruslar tatlıyla birlikte çay
içerler. Ruslar bir kafede birini beklerken çay içerler (çay yapraklarından
maksimum verimi almak için çaydanlığı tekrar tekrar kaynar suyla doldurmalarını
isterler!).
Ruslar, ağır bir yemekten sonra, eğer gece geç vakitse,
yatmadan önce sindirimi kolaylaştırmak için çay içerler. (Ama aynı zamanda, üç
düzine kurabiye de yerler!)
2.
Ruslar genellikle misafirlerini çaya davet ederler.
Ruslar, İngilizler veya kim olursa olsun, evlerinin çok
özel bir alan olduğunu düşünmezler ve misafirleri -hatta daha az tanınan
kişileri- sadece çay içmeye davet etmeyi severler. Заходи на чай (“Za-hodi na çaiy”;
“Biraz çay içmeye gel”) derler. Çünkü biriyle çay içmenin sizi
yakınlaştırabileceği düşünülür. Bu, genellikle anlamlı ve ruhsal bir sohbete
yol açabilen neredeyse samimi bir süreçtir.
Kişi bu davete her zaman hazır olmalı ve çayın yanında bir
şeyler getirmeye hazır olmalı: kurabiye, çikolata, pasta veya hatta bir kek.
Ama asla çok pahalı bir şey olmamalı, çünkü davet edenler sadece çay ikram
ettikleri için rahatsız hissedeceklerdir…
Ve eğer planlı bir misafir iseniz, Ruslar size asla poşet
çay vermezler... sadece taze kaynatılmış bir çaydanlıkta hazırlanmış çay
yaprakları verirler.
3.
Ruslar bol şekerli, koyu siyah çayı severler.
Ruslar çayı daha büyük şirketlerde içmek istediklerinde
büyük çaydanlıklar yapmayı tercih ediyorlar. Günümüzde, eskiden olduğu gibi
günlük hayatta semaver (Rusya'da geleneksel olarak suyu ısıtmak ve kaynatmak
için kullanılan ısıtılmış metal kap) kullanan kimse yok. Ve eğer bazılarının
evinde semaver varsa, bu genellikle egzotik bir şey olarak kabul edilir ve
muhtemelen yılda sadece bir kez kullanılır.
Rusya'da popüler bir anekdot vardır: Akrabaları, ölmek
üzere olan yaşlı bir Yahudi'den çayını nasıl yaptığının sırrını kendilerine
açıklamasını isterler - çünkü mahalledeki en iyi çaydır. Ve onun söylediği
şey... "Çay yapraklarını esirgemeyin" olmuştur.
Yıllarca süren açlık, savaş ve kıtlıktan sonra, güçlü
nesilleri ve tarihi hafızaları olan Ruslar, koyu çay içmeyi severlerdi ve
yaprakları esirgemezlerdi. Aslında, çoğunun gerçek çay yaprakları bile yoktu -
sadece kaynar suyla kapladıkları ve çay tam anlamıyla siyah olana kadar en az
beş dakika bekledikleri bir tür çay "tozu" vardı!
Ruslar çaylarında şekeri de severler. Eskiden, sadece daha
yüksek kalorili hale getirmek için gerekliydi. Tatlı şeylerin tamamen kıt
olduğu Sovyet zamanlarında, insanlar şeker küplerini ısırarak çay içerlerdi. Ve
şimdi bile, bir Rus bir şeker küpü gördüğünde, parmakları otomatik olarak bir
parçayı kapar.
4.
Ruslar tüm yaz boyunca çay içmeye hazırlanıyorlar
Geleneksel olarak Ruslar, yazlık evlerinde yetiştirdikleri
meyve ve meyvelerden варенье ("var-en-ye"; "reçel") ile çay
içmeyi severler. Kirazlar, çilekler, ahududular ve kırmızı ve siyah frenk üzümü
Rusların meyve bahçelerinde en popüler olanlardır.
Ruslar yazın en azından bir kez yabani meyveleri toplamaya
giderler: çoğunlukla yabani çilek ve böğürtlen. Ve eğer taze olarak bozulmadan
yenemeyecek kadar çoksa - Ruslar onları saklar (çünkü Ruslar yiyecek israf
etmez!).
Meyveleri saklamak, başlangıçta kışın onları yemenin tek
yoluydu. Ancak şimdi bile, meyveler yıl boyunca mağazalarda mevcutken, Ruslar
kendi meyvelerinden kendi reçellerini yemekten özel bir zevk alıyorlar - ve
şanslıysanız ve misafir olursanız - size tüm reçelleri gururla gösterecekler ve
size bir tat verecekler ve belki de hediye olarak küçük bir kavanoz
verecekler.
Bu arada, sıcak yaz günlerinde bile (ve hatta banyoda bile)
Ruslar hala sıcak çay içmeyi severler!
5. Çay
sihirli bir içecek olarak kabul edilir
Birçok Rus çayın büyülü tedavi potansiyeline inanır. Soğuk
algınlığına yakalanan bir Rus'un tavsiyesi daha çok bal ve limonlu çay içmektir
(Aslında Ruslar limonlu çayı severler).
Ateşiniz varsa, çaya karıştırılan ahududu reçelinin ateşi
düşürdüğüne inanılıyor! (Bu 'gerçek' hakkında bir Rus babuşkasıyla tartışmak
istemeyeceğinize bahse gireriz!).
Ruslar ayrıca çaylarına ot eklemeyi severler. Bazılarını
yaz boyunca saklarlar - kuru nane, limon otu ve reyhan meyveleri. Ruslar
bunların tadını severler ve hepsinin sağlık için iyi olduğuna inanırlar.
Son olarak, ama en önemlisi, çay içmek mola verme, düşünme
ve rahatlama zamanıdır - bu nedenle bu durumda gerçekten sağlıklıdır. Ve bu
arada, yurtdışında yaşayan Ruslar bu çay geleneklerini özlüyorlar, sakin çay
içme zamanını ve bu zamanı sizinle paylaşan insanları özledikleri için
hayıflanıyorlar.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder