Moskova

Moskova

22 Mayıs 2024 Çarşamba

"Beryozka" mağazalar zinciri

 


"Beryozka" mağazalar zinciri,  SSCB'de döviz karşılığında (yabancılara) veya sertifika karşılığında gıda ürünleri ve tüketim malları satan, markalı perakende mağazalarından oluşan bir ağdı.

Diplomatik hizmetlere yönelik “D” serisi çekleri kabul eden bir “Beryozka” ağının yanı sıra, Intourist otellerinde döviz kabul eden (hediyelik eşya, kürk, yiyecek satışı) bir mağaza ve kiosk ağı da mevcuttu.

Bu perakende zincirinin mağazaları, Moskova, Leningrad, Novosibirsk, birlik cumhuriyetlerinin başkentleri, büyük bölgesel merkezler ve bazı liman ve tatil kentlerinde; Soçi, Sevastopol, Volgograd, Yalta, Novorossiysk, Izmail, Vyborg ve Nakhodka’daydı.

Beryozka zincirinin mağazaları, sıradan vatandaşların dikkatini çekmemek için kural olarak şehirlerin merkezi caddelerinde yer almıyordu. Vitrin yoktu, sadece tabelalar vardı.

Beryozka’nın selefinin 1931-1936 yıllarında var olan "Torgsin" (Yabancılarla Ticaret Tüm Birlik Derneği) mağaza zinciri olduğu kabul ediliyor. Ancak bu ticaret ağının Beryozka'dan temel bir farkı vardı, çünkü Sovyet nüfusunun en geniş katmanlarından altın ve döviz değerli eşyaların kabul edilmesine izin veriyordu ve hatta esas olarak buna odaklanıyordu. Torgsin'in faaliyet gösterdiği yıllar boyunca nüfus, gıda ürünleri ve mallar için ödeme olarak yaklaşık 270 milyon altın rubleyi kabul etti.

Beryozka mağaza zincirinin oluşumundan önce, büyük metropol mağazaları GUM,TSUM ve Moskova'daki “özel departmanlar” yabancı işçilere hizmet veriyordu .

Örneğin, GUM'da üçüncü katta sıradan ziyaretçilere kapalı böyle bir "para birimi" bölümü bulunuyordu. Bu tür departmanlarda, yalnızca Vneshposyltorg kataloğundan ön sipariş verilen ve Vneshtorgbank aracılığıyla banka havalesi yoluyla ödenen malların ihracı gerçekleştiriliyordu. Böyle bir sistem, mal alışverişine izin vermediği için son derece elverişsiz ve esnek değildi. Örneğin, yanlış bedendeki ayakkabıları veya paltoyu değiştirmek bile mümkün değildi. Bu nedenle, Sovyetler Birliği’nde yabancı işçilere ve aile üyelerine yönelik hizmetleri iyileştirmek için,1964 yılında sertifika ticareti yapan (1977'den beri - çekler için) Beryozka mağaza sistemi oluşturuldu.

1961 yılında SSCB'de oluşturulan “sertifika” (ve 1 Ocak 1977'den itibaren “kontrol”) mağazaları “Beryozka” önce “Glavyuvelirtorg”a, ardından SSCB Dış Ticaret Bakanlığı'nın Tüm Birlikler Birliği “ Vneshposyltorg ”a aitti. .

Beryozka'larda neredeyse paralel Sovyet para birimine karşılık gelen ödeme sistemi, 1980'lerde büyük şehirlerde çeklerin Sovyet rublesi ile takası için geniş bir karaborsanın doğmasına yol açtı. Bu yasa dışı operasyona karışanlar, "para bozanlar" ve "döviz tüccarları" sıklıkla dolandırıcılığa başvurdu.  - çekleri almak (değiştirme kisvesi altında hırsızlık yapmak) veya çekleri "kırmak" (anlaşılandan daha az sayıda para aktarmak) gibi.

Ocak 1988'de SSCB Hükümeti, "ayrıcalıklarla mücadele" ve "sosyal adalet" programları (bu " Perestroyka " ve " Glasnost " süreçlerinden biriydi ) ve Beryozok kampanyaları sırasında çek ticaret sisteminin tasfiye edildiğini duyurdu. Şebeke tasfiye edildi.

1991 yılında iki dış ticaret birliği aynı anda kaldırıldı - Sovinvaluttorg ve Vneshposyltorg ve Beryozka mağazaları SSCB Dış Ekonomik İlişkiler Bakanlığı'nın (MFER) doğrudan departman kontroluna devredildi. 

1990'ların ortalarında özelleştirilen Beryozka mağaza zinciri kârsız olduğu gerekçesiyle tasfiye edildi.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder