Fuad
Safarov
Kaynak:
https://medyagunlugu.com/
1980'li yılların ortalarında dönemin Sovyet lideri Mihail
Gorbaçov'un ekonominin yeniden yapılanması için başlattığı
"Perestroyka"nın az bilinen sonuçlarından biri de geleneksel Türk
kahvesini Kremlin Sarayı mutfağına kazandırması.
Rusya Federal Koruma Servisi (FSO) tarafından hazırlanan "Kremlin. Özel
Mutfak" kitabında, Kremlin Sarayı'nın mutfağından sorumlu kişilerin
belgeleri ve anıları paylaşıldı.
Rus çarları ve Sovyet liderlerin nasıl yemekleri tercih ettiğini anlatan
kitapta, geleneksel Türk kahvesi modasının Kremlin'de ilk ne zaman başlattığına
da değinildi. Kitaba göre, 1980'li yılların ortalarında, hazır kahve sevmeyen
Sovyet lideri Gorbaçov'un eşi Raisa Gorbaçova bundan böyle kahvenin cezvede
yapılmasını istedi. Konuyla ilgili satırlarda, "Gorbaçov'un seksenlerin
ortalarında start verdiği reformlar, sadece siyaset ve ekonomide değil,
Kremlin'in mutfağında da başladı. Örneğin, sofra takımlarının görünümüne daha
çok önem verildi. Lomonosov Porselen Fabrikası tasarımcıları özel takımlar
yapmaya başladı. Sonra da kahve modasına geçildi" denildi.
O dönemde Kremlin Sarayı'nın özel mutfağının sorumlularından olan Yarbay İgor
Netılev, "Gorbaçov önce Staraya Meydanı'ndaki Komünist Partisi Merkez
Komitesi'nde, ardından da Kremlin'deki Birinci Bina'da çalıştı. Eşi Raisa
Maksimovna sık sık buraya gelmeye başladı. Zaman zaman kahve hazırlanmasını
isterdi ama hazır kahve sevmezdi. O zamanlar kahve makinesi de olmadığı için
cezvede (Rusçası turka) pişiriyorduk" dedi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder