Kaynak:
http://www.turkrus.com/
Kara kışta Moskova'ya gelip otuz iki dişi keman çalarak
sokaklarda dolaşan Türkleri en fazla dehşete düşüren manzara, soğuğa aldırmadan
afiyetle dondurma yiyen Ruslardır! Nasıl olur? Eksi 10-15 derece aldırmadan
dondurma yemek hangi akla hizmettir? İşte bu görüntülere bakmak bile çoğu
Türk'ü titretir. Bizim memlekette dondurma "yazlık yiyecek"
kontenjanından muamele görür. Hatta haziran gelmeden dondurma yiyenlere tuhaf
tuhaf bakılır. Aklını peynir ekmekle yediğine kanaat getirilir. Eylül demek
çoğu dondurmacının kepenkleri indirmesi demektir.
Peki bu Ruslar nasıl insanlardır ki karda kışta lüpür lüpür
dondurmayı mideye indirirler?
Bizde kesin kanaat vardır: "Soğukta dondurma yediğin anda boğazın şişer. Hemen üşütürsün. Hele çocuklara kışın dondurma yedirmek intihardır!"
Bizde kesin kanaat vardır: "Soğukta dondurma yediğin anda boğazın şişer. Hemen üşütürsün. Hele çocuklara kışın dondurma yedirmek intihardır!"
Belki de kazın ayağı öyle değildir, hiç düşündünüz mü?
Kışın dondurma yemek Ruslar açısından bir
"gelenek"tir. Ama bir de "sağlam mantığı" vardır.
Sorarsanız size şöyle izah ederler:
"Dondurma yemek insanı daha fazla üşütmez; aksine ısıtır!
İnsanın sağlıklı olmasının bir şartdı da, vücudunun iç
ısısı ile dış ısısını dengede tutmaktır. Vücud ısısı 36.6 derecedir. Kışın
dondurma yerseniz içinizi soğutursunuz. Böylece vücudun dış ısısı ile iç ısısı
dengeye gelir.
Yani sağlık açısından baktığınızda da dondurma yemek
mantıklıdır.
Zaten yazın sıcakta, mesela çöl ikliminde sıcak içecekler
yerine sıcak çay içilmesinin sebebi de budur. Orta Asya'da yeşil çay, olmazsa
olmazdır. Mantık aynıdır. Yazın sıcakta vücudun dış ısısı yükselir. Sıcak içecekler,
iç ısısı yükseltir. Böylece ısı dengesi sağlanır.
Yani siz siz olun, kışın dondurma yemekten
vazgeçmeyin!"
Eee, doğru söze ne denir ki?
Not: Bu
yazı 5 yıl önce Moskovalife.Com sitemizde yayınlanmıştı. Son günlerde gelen
birkaç okur mektubu ve sorusu tekrar güncelleme şansı verdi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder