Moskova

Moskova

15 Ocak 2019 Salı

Ruslar kışın neden dondurma yer?





Kara kışta Moskova'ya gelip otuz iki dişi keman çalarak sokaklarda dolaşan Türkleri en fazla dehşete düşüren manzara, soğuğa aldırmadan afiyetle dondurma yiyen Ruslardır! Nasıl olur? Eksi 10-15 derece aldırmadan dondurma yemek hangi akla hizmettir? İşte bu görüntülere bakmak bile çoğu Türk'ü titretir. Bizim memlekette dondurma "yazlık yiyecek" kontenjanından muamele görür. Hatta haziran gelmeden dondurma yiyenlere tuhaf tuhaf bakılır. Aklını peynir ekmekle yediğine kanaat getirilir. Eylül demek çoğu dondurmacının kepenkleri indirmesi demektir.

Peki bu Ruslar nasıl insanlardır ki karda kışta lüpür lüpür dondurmayı mideye indirirler?

Bizde kesin kanaat vardır: "Soğukta dondurma yediğin anda boğazın şişer. Hemen üşütürsün. Hele çocuklara kışın dondurma yedirmek intihardır!"

Belki de kazın ayağı öyle değildir, hiç düşündünüz mü?

Kışın dondurma yemek Ruslar açısından bir "gelenek"tir. Ama bir de "sağlam mantığı" vardır. Sorarsanız size şöyle izah ederler:

"Dondurma yemek insanı daha fazla üşütmez; aksine ısıtır!

İnsanın sağlıklı olmasının bir şartdı da, vücudunun iç ısısı ile dış ısısını dengede tutmaktır. Vücud ısısı 36.6 derecedir. Kışın dondurma yerseniz içinizi soğutursunuz. Böylece vücudun dış ısısı ile iç ısısı dengeye gelir.

Yani sağlık açısından baktığınızda da dondurma yemek mantıklıdır.

Zaten yazın sıcakta, mesela çöl ikliminde sıcak içecekler yerine sıcak çay içilmesinin sebebi de budur. Orta Asya'da yeşil çay, olmazsa olmazdır. Mantık aynıdır. Yazın sıcakta vücudun dış ısısı yükselir. Sıcak içecekler, iç ısısı yükseltir. Böylece ısı dengesi sağlanır.

Yani siz siz olun, kışın dondurma yemekten vazgeçmeyin!"

Eee, doğru söze ne denir ki?


Not: Bu yazı 5 yıl önce Moskovalife.Com sitemizde yayınlanmıştı. Son günlerde gelen birkaç okur mektubu ve sorusu tekrar güncelleme şansı verdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder