Moskova

Moskova

7 Ocak 2019 Pazartesi

Her turistin hayali Trans-Sibirya tren yolculuğu, "en abartılmış" gezilerden mi?






Rusya'ya turist gözüyle bakan yabancıların hayalini süsleyen etkinliklerin başında Trans-Sibirya tren yolculuğu her zaman ilk sıralarda. Peki Ruslar kısaca "Transsib" olarak adlandırdıkları bu yolculuk için ne düşünüyor? Dünyanın en uzun tren yolculuklarından biri olan Trans-Sibirya, bu toprakların doğma büyüme sakinleri için de yabancılar için olduğu kadar cazip mi? Birkaç bin dolara satılan "özel turistik vagon biletleri" tabii ki "yapay bir ortamda", TV ekranından seyreder gibi tren penceresinden"steril Rusya" seyrettirenilir ama "makul fiyata"  yerel halkla birlikte yolculuk etmek isterseniz sonuç ne olur?

Devlet gazetesi Rossiyskaya Gazeta'nın RBTH eki için bir yazı kaleme alan Aleksandra Guzeva'ya göre durum pek parlak değil. Guzeva, Trans-Sibirya tren yolculuğunun "dünyadaki en abartılmış gezi etkinliklerinden biri olduğu" iddiasında.

İşte Guzeva'nın ileri sürdüğü 6 gerekçe:

1. Trende 6 gün, 22 saat.

Neredeyse bir haftalık bir süreyi küçücük bir kompartımanda geçirmek hiç de kolay değil. Tren Moskova-Vladivostok arasındaki yolculuğunda molalar verse de bunlar genellikle 2-3 dakikalık kısa süreler için. En uzun molalar ise şehir turu için son derece kısa: Yekaterinburg, Novosibirsk ve Habarovsk'ta birer saat ve İrkutsk, Ulan-Ude ve Çita'da yarım saat. "Nasıl olsa internet var, dayanırım" diyenler güzergah boyunca mobil hatların mükemmel çalışmadığını akılda tutmasında yarar var.

Bununla birlikte, 10 gün geçerli bir bilet alıp, indi-bindi yaparak yolculuğun bir kısmını güzergah üzerindeki şehirlerde geçirmek mümkün.

2. Tuvaletler ve banyolar.

Tren bileti alırken vagonda "biyo-tuvalet" olup olmadığını kontrol etmekte fayda var. Aksi taktirde tuvalet hijyenine önem verenler için bir haftalık yolculuk oldukça sıkıntılı geçebilir.

3. Kondüktör faktörü:

"Bahtınıza kim çıkarsa". Turist dostu nazik bir görevli de olabilir, kendi çapında bir derebeyi de, despot Sovyetik bir babuşka da...

4. Yol arkadaşları. 

Yolculuğu eğlenceli ya da çekilmez kılabilecek bir diğer faktör de yedi gün boyunca aynı kompartımanı  paylaşacağınız kimseler. Bahtınıza ne çıkarsa!

5. Seyyar satıcılar.

Rus tren istasyonları küçük oyuncaklar ya da atıştırmalık satan sayısız seyyar satıcı ile doludur. Aradığınız "egzotik ortam" ise sorun yok. Ama gıdaların tazeliği konusunda tedbirli davranmakta yarar olabilir.

6. Fiyat.

Yedi günlük tren yolculuğunun fiyatı neredeyse dokuz saatlik bir uçuşun fiyatına denktir. Moskova'dan Vladivostok'a tek yön bir bilet 5-13 bin rubleden başlar, 20-25 bin rubleye kadar çıkar. Bütçesi el verenler 55 bin ruble, yani 4 bin 300 TL'ye lüks kompartımanları da tercih edebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder