Kaynak: http://turkish.ruvr.ru/
Baykal gölü, Sibirya doğasının bir harikasıdır.
Her yıl güzel manzaralı kıyılarını görebilmek için binlerce turistin ziyaret ettiği Baykal gölü gezegenimizin en derin gölü. Balık avı meraklılarının da gözdesi. Balıkçılara burada yılın hemen her mevsiminde rastlanabilir.
Baykal, sadece derinlik ve ölçüleriyle ün yapmamıştır. Gölün en büyük değerini tertemiz suyu oluşturur. İlkbaharda şeffaflığı 40 metreyi buluyor, nitelikleri açısından hemen distille sayılabilir.
Böyle bir suda 50 küsür çeşit balığın yaşamasında ise kuşkusuz şaşırtıcı hiçbir şey yok. Bu çeşitlerin yarısı kadarı balıkçıların büyük ilgisini uyandırıyor.
Söylendiğine göre, hayatında hiç olta tutmayan bile birisi burada hevesli bir balıkçıya dönüşebilirmiş. Yazın balıkçılar sabit üslerde kalıyorlar veya göle tekneyle açılıyorlar. Kış mevsimindeyse buz altı avıyla uğraşıyorlar. Bir kuzey ülkesinde hiç yaşamayanlar ve buz tutan havuzları görmeyenler için bu gerçekten harikadır.
Ocak ayının sonlarına doğru Baykal’ın sağlam buz tabakasıyla kaplanmasından sonra buraya en dayanıklı balıkçılar gelmeye başlarlar: yerliler ve turistler, her cins balıkçı... Turistler için çok sayıda turizm şirketi özel turlar düzenliyor.
Kıyıdan bakıldığında balıkçılar aslında biraz komik görünüyorlar. Kalın buz tabakası üzerinde eğilen geniş gocuklu, keçe çizmeli ve kürk şapkalı insanların derin bir uykuya daldıklarını veya soğuktan donduklarını sanmak olası. Gerçekte ise onlar sabırla balığın zokayı ısırmasını bekliyorlar. Malum hepsinin başka balıkçılarla konuştukları zaman tuttukları balıkla övünebilecekleri hikayelere ihtiyaçları var.
Övünebilecekleri şeyler de az değil. Buradaki balıklar ölçüleriyle insanları bazen hayretler içinde bırakıyor. Örneğin Baykal’ın ünlü Mersin balığı 130 kilo civarında bir ağırlıkta olabilir. Uzunluğu ise 1.5 metreyi bulabilir. Gölün en küçük balığı ise yalnız 2-3 gram ağırlığındadır.
Sonbaharda Baykal gezileri daha da çekici olur, çünkü yalnız bu mevsimde göldeki memelilerin biricik temsilcisini görmek olası. Hayvanlar yıl boyu suda kalır ve taşlı kıyıda üreme bölgesini oluşturarak yalnız sonbaharda sahile çıkar.
Yazın turizm şirketleri, balık avına başka ekolojik dinlenmenin diğer çeşitlerini eklemeyi teklif ediyor. Onlar, turistleri atlı gezilere katılmaya, rafting yapmaya davet ediyor, Sibirya bölgesinin güzelliğini doyasıya seyrederek yaya gezilere katılmaya çağırıyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder