Rusya'nın "Altın Yüzüğü" diye adlandırılan 8 kenti içine alan bu güzergah, Moskova’nın kuzey-doğusunda bulunmaktadır.
Sözü geçen listede yer alan şehirlerin en önemlileri ise Vladimir ve Suzdaldır.
Bu kentlerde eski Rus beyaz taş mimarisinin örnekleri korunmuş durumda. Bu anıtlar grubu, tüm insanlığın serveti tanınarak UNESCO Dünya Mirası listesine alındı.
Rusya savunma ve kilise mimarisine ait 55 anıt, Vladimir-Zusdal açık hava müzesinin kompleksini oluşturuyor.
Her yıl kompleksi 1.5 milyon civarında turist geziyor. “Rusya’nın sesi” radyosuna demeç veren açık hava müzesi müdürü Svetlana Melnikova, “turistlerin dikkatinin her şeyden önce dünya mimarisinin şaheserlerine çekildiğini açıkladı.
Bu anıtlar arasında XII yüzyıla ait Vladimir kentindeki Konsomasyon katedrali, prenslerin muhteşem Dmitriyevskiy kilisesi, askeri mühendislik sanatının bir eseri Altın kapı, Nerli nehrindeki Entersesyon kilisesi ve Suzdal kremlininde Meryem Ana’nın doğuşuna atanan beyaz taşlı kilise. Konsomasyon katedraline gelince, bir harika olan muhteşem mimari dekorasyondan başka katedral XII yüzyılından sonraki döneme ait eşsiz resim parçalarını da korumuş bulunuyor. Hiç şüphe yok ki, Konsomasyon katedralinin ana hazinesini Andrey Rublöv’un resimleri oluşturuyor. Bu, büyük Rublöv’un fresklerini görebileceğimiz dünyada ve Rusya’da biricik yerdir.
Dünyada en ünlü Rus ikona ressamı Andrey Rublöv’un eserleri bulunan Vladimir’deki Konsomasyon katedrali, uzun bir zaman içinde eski Rusya’nın ana kilisesi kalıyordu. İtalyan mimar Fioravanti, XV yüzyılda Moskova Kremlini için Konsomasyon katedralini kurarken, asıl bu kiliseyi örnek almıştı. Vladimir kentindeki Altın kapının ise “mimari benzeri” yok. Kapı 15 metre yüksekliğinde idi, meşeden yapılan kapı kanatları ise ta baştan yaldızlı bakırla kaplanmıştı. Zafer takı stilinde kurulan kapı kentin beş girişinden biriydi. “Aynı zamanda kapı, yüksek toprak tabya ve derin hendekler zincirinden oluşan karmaşık askeri mühendislik istihkamının bir kısmıydı. Svetlana Melnikova anlatmaya devam ediyor.
Vladimir kentindeki Altın kapı, XII yüzyıl Rusya’nın savunma mimari sanatının eşsiz bir anıtı. Kapının koruma sistemi son derece akıllıca düşünülmüştü. Zafer takı ve koruma tesisi gibi iki fonksiyonu nasıl birleştirmeli? Atalarımız, bu görevi çözebildiler. Merkezi tak, bir nevi üst eşikle kesişiyor. Tehlike anında asıl üst eşikte döşeme yapılırdı. İşte buradan savunma gelirdi: davetsiz konukların kafalarına sıcak su ile reçine akıtılırdı. Altın kapı ulaşılmaz kalırdı.
Vladimir kentinden uzak olmayan Nerli nehrinin kıyısında harika bir anıt daha bulunuyor. Anıt, Rusya tarihi, Rus mimarlarının ustalığı hakkında çok şey anlatabilecek. Bu, Nerli nehrindeki Entersesyon katedrali. “Katedral, erken gelişme dönemi olan XII yüzyılda kurulmasına rağmen, değil yalnız ayrı Vladimir-Suzdal prensliğinin, tüm Rusya’nın büyüklük sembolü olarak düşünülmüştü.” Svetlana Melnikova anlatmaya devam ediyor.
Bu, Rus topraklarının sabahı. Prens Andrey Bogolübskiy döneminde Vladimir kentinin ülkenin siyasi ve manevi merkezi olması için her şeyin yapıldığı bir dönemdi. O zaman anıt çok muhteşem görünüyordu. Katedral yüksek tepede kurulmuş, galerilerle çevrilmiş, üst kısmını miğfer süslemişti. Anıt, prens Andrey’in saltık hükümdar azminin sembolüydü. Bu ise, devletin gelecek gelişmesinde bir çıkış noktasıydı. Aradan yıllar geçti. Beyaz taştan yapılan tepenin yerini toprak tepe aldı, onu çimler kapladı. Galeriler kayboldu, miğferin yerini “baş soğanı” andıran kubbe aldı. Bugün bu, daha çok yanan mumun simgesi: Rusya’nın büyük duasıdır. Bu, alışılması olanaksız bir anıttır.
Nerli nehrindeki Entersesyon katedrali, Rus mimarları eserlerinin belki en lirik olanıdır. Beyaz taştan kurulan nefis, bir kubbeli katedral gerçekten de nehir kıyısında yerleştirilen mumu andırıyor. Rusya’nın “Altın Yüzüğünde” bu eşsiz bir incidir. Vladimir-Suzdal açık hava müzesindeki başka mimari anıtlarla birlikte kültür mirasının ünlü tesisi olmaktan başka, aynı zamanda Rus kutsalıdır.
Tamamını oku: http://turkish.ruvr.ru/2014_03_28/Rusyanin-altin-yuzugu/
Tamamını oku: http://turkish.ruvr.ru/2014_03_28/Rusyanin-altin-yuzugu/
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder