Moskova

Moskova

6 Mart 2024 Çarşamba

Rus lapasını bu kadar özel kılan ne?


MARİA BUNİNA

Kaynak: https://www.rbth.com/

 

'Kaşa' veya yulaf lapası, uygun fiyatlı olmasıyla öne çıkan geleneksel bir Rus yemeğidir. 

Bununla birlikte, farklı pişirme teknikleri ve yulaf lapasının tuzlu veya tatlı malzemelerle kombinasyonu, çok sayıda tarif oluşturmanıza ve bunları günün herhangi bir saatinde yemenize olanak tanır.

 

Kaşa uzun zamandır Rus mutfağının temel yemeği olarak görülüyor. Rus atasözleri "Şçi ve kaşa bizim yemeğimizdir", "Kaşa bizim annemizdir", "Karabuğday kaşa bizim annemizdir, çavdar ekmeği ise babamızdır" derler.

12. yüzyılın 'Geçmiş Yılların Hikayesi'nde (aynı zamanda 'Rus İlköğretim Tarihi' olarak da bilinir) yazar, büyük Rus prenslerinin Polovtsy ile nasıl barıştıklarını ve bunu birlikte yulaf lapası yiyerek kutladıklarını anlatıyor. O zamanlar yulaf lapası, düğünler, vaftizler, Noel ve diğer önemli tarihler için hazırlanan ciddi, törensel bir yemekti.

Örneğin, darı, pirinç veya tam tahıllı buğdaydan yapılan, kuru üzüm ve balla tatlandırılmış bir yulaf lapası olan 'kutia' cenaze törenleri için hazırlanırdı. 'Kutia'daki tahıllar Diriliş'in bir sembolüdür; bal ve kuru üzümler, Cennetin Krallığında dürüstlerin tadını çıkardığı tatlılık ve neşeli yaşamdır. Malzeme olarak daha lüks olan 'kutia' (sütlü ve tereyağlı) genellikle düğünler ve bayramlar için hazırlanırdı.

Rus mutfağında, geleneksel olarak üç tür yulaf lapası tutarlılıklarıyla ayırt edilir: ince yulaf lapası (veya sıvı yulaf lapası), yulaf lapası (veya viskoz yulaf lapası) ve unlu yulaf lapası. Her yulaf lapası türü, onu pişirmek için kullanılan sıvının (su, süt veya et suyu) miktarına göre farklılık gösterir.

 

En popüler Rus lapaları 

Öne çıkan en yaygın Rus lapaları karabuğday, pirinç, darı, yulaf ezmesi ve irmiktir.

Kökenlerinin bir versiyonuna göre, bin yıl önce Rus prensleri karabuğday kabuğu çıkarılmış tanelerini kampanyalarından Bizans'a getirdi. Ancak karabuğday lapası ancak 16. yüzyılın sonlarında ulusal bir Rus yemeği haline geldi. Ve o zamandan beri en popüler yulaf lapalarından biri olarak kaldı.

Artık en bütçe dostu garnitür seçeneklerinden biri olarak algılanan darı lapası, bir zamanlar şenlik yemeği olarak servis ediliyordu. Solovetsky manastırının rahipleri için Paskalya yemeği için hazırlanan, fırında pişirilen darı lapasıydı (" pschennik " ) Ve Büyük Vatanseverlik Savaşı sırasında 'kulesh ' (döş ve patatesli darı lapası) tarla mutfağının ana yemeği haline geldi.

Bir zamanlar kılçıksız buğday (yarı yabani buğday), amaranth ve arpadan yapılan popüler yulaf lapası artık neredeyse günlük diyetin dışında veya sağlıklı beslenme hayranlarının menüsüne düştü. Öğütülmüş arpa tanelerinden yapılan modası geçmiş inci lapası, bir zamanlar İmparator Büyük Petro'nun en sevdiği yulaf lapasıydı. Artık sadece 'rassolnik'te (turşulu bir Rus çorbası) bulunabiliyor .

Ancak günümüzde yalnızca geleneksel Rus mutfağı sunan restoranlarda veya ülkenin belirli bölgelerinde bazı "un lapası" türlerinin tadına bakılabilmektedir. 'Katanka' (önce yumurta ve süte, sonra una bulanmış darı kabuğu çıkarılmış tane), ' salamata ' (ekşi krema, süt veya kefir ile kızartılmış un lapası) ve ' kulaga'dan (çavdar unu ve malttan yapılan yulaf lapası) bahsediyoruz ).

Yemeğin istenilen kıvamına ve tahılın türüne bağlı olarak yulaf lapası farklı miktarlarda sıvı ile pişirilir. Örneğin pirinç ve darı lapası bol miktarda tuzlu kaynar suda pişirilir, ardından fazla suyu süzülür ve sütle tamamlanır. Karabuğday lapası için önce tanelerin hacminin iki katı su miktarını ölçün ve karıştırmadan buharlaştırın. Yulaf lapası için su oranı 2 su bardağı yulaf - 3 su bardağı su olmalıdır. Kaynatın, karıştırın ve buharlaşana kadar sütü ekleyin.

 

Rus lapasının diğerlerinden farkı nedir?

Geleneksel olarak Rusya'da yulaf lapası sadece kahvaltıda değil, günün herhangi bir saatinde de yenirdi. Eski Rus döneminde tören ve bayram yemeği olarak kabul edildi. Fırında pişirildiğini, taze sütle tatlandırıldığını ve sonuç olarak besleyici ve lezzetli bir yemek olduğunu anlatmalıyız. Çarlık döneminde, sebze ve mantarlardan, et ve balıktan fındık ve reçele kadar (örneğin, turta şeklinde mantarlı 'Dragomirovskaya ' lapası, 'Guryevskaya ') yulaf lapası tarifleri daha karmaşık hale geldi - lezzetli ve tatlı malzemeler eklendi - tatlı olarak yulaf lapası, balkabağı ve sebzeli yulaf lapası). Sovyet döneminde yulaf lapası kullanışlı ve ucuz bir garnitür haline geldi.

Günümüzde yulaf lapası, hem kahvaltıda hem de öğle veya akşam yemeğinde garnitür olarak bir Rus beslenmesinde hala önemli bir rol oynamaktadır.

Rusya ve diğer ülkelerdeki farklı yulaf lapası türlerine yönelik tutumlar da orijinal ürünün kalitesinden etkilenebilir. Örneğin, birçok Avrupa ülkesinde satılan karabuğday kabuğu çıkarılmış tane, Rusya'da üretilenlerden daha fazla pişirildiğinden, yulaf lapasının tadı farklı olabilir.

 

Ruslar yulaf lapasına ne katıyor? 

Yulaf lapasının tadı büyük ölçüde neyle tatlandırıldığına bağlıdır. Bir halk atasözü şöyle der: "Yulaf lapasını tereyağıyla bozamazsınız!" Tereyağı aslında en geleneksel katkı maddesidir. Yulaf lapası ayrıca çekilmiş tereyağı veya bitkisel yağ (ayçiçeği veya keten tohumu) ile tatlandırılabilir.

Yulaf lapasına süt ürünleri de eklenir: süt, ekşi krema, krema, süzme peynir, peynir (örneğin Osetya'da peynir, un ve ekşi krema ile 'dzykka ' lapası yapılır).

Kuru meyveler (kuru üzüm, kuru erik, kayısı) da sıklıkla yulaf lapasına konur, üstüne çam fıstığı veya ceviz serpilebilir. Ve elbette yulaf lapasını bal ve meyvelerle asla bozamazsınız!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder