MARİA
BUNİNA
Kaynak:
https://www.rbth.com/
'Kaşa'
veya yulaf lapası, uygun fiyatlı olmasıyla öne çıkan geleneksel bir Rus
yemeğidir.
Bununla
birlikte, farklı pişirme teknikleri ve yulaf lapasının tuzlu veya tatlı
malzemelerle kombinasyonu, çok sayıda tarif oluşturmanıza ve bunları günün
herhangi bir saatinde yemenize olanak tanır.
Kaşa uzun zamandır Rus mutfağının temel yemeği olarak
görülüyor. Rus atasözleri "Şçi ve kaşa bizim yemeğimizdir",
"Kaşa bizim annemizdir", "Karabuğday kaşa bizim annemizdir,
çavdar ekmeği ise babamızdır" derler.
12. yüzyılın 'Geçmiş Yılların Hikayesi'nde (aynı zamanda
'Rus İlköğretim Tarihi' olarak da bilinir) yazar, büyük Rus prenslerinin
Polovtsy ile nasıl barıştıklarını ve bunu birlikte yulaf lapası yiyerek
kutladıklarını anlatıyor. O zamanlar yulaf lapası, düğünler, vaftizler,
Noel ve diğer önemli tarihler için hazırlanan ciddi, törensel bir yemekti.
Örneğin, darı, pirinç veya tam tahıllı buğdaydan yapılan,
kuru üzüm ve balla tatlandırılmış bir yulaf lapası olan 'kutia' cenaze
törenleri için hazırlanırdı. 'Kutia'daki tahıllar Diriliş'in bir
sembolüdür; bal ve kuru üzümler, Cennetin Krallığında dürüstlerin tadını
çıkardığı tatlılık ve neşeli yaşamdır. Malzeme olarak daha lüks olan
'kutia' (sütlü ve tereyağlı) genellikle düğünler ve bayramlar için
hazırlanırdı.
Rus mutfağında, geleneksel olarak üç tür yulaf lapası
tutarlılıklarıyla ayırt edilir: ince yulaf lapası (veya sıvı yulaf lapası),
yulaf lapası (veya viskoz yulaf lapası) ve unlu yulaf lapası. Her yulaf
lapası türü, onu pişirmek için kullanılan sıvının (su, süt veya et suyu)
miktarına göre farklılık gösterir.
En popüler Rus lapaları
Öne çıkan en yaygın Rus lapaları karabuğday, pirinç, darı,
yulaf ezmesi ve irmiktir.
Kökenlerinin bir versiyonuna göre, bin yıl önce Rus
prensleri karabuğday kabuğu çıkarılmış tanelerini kampanyalarından Bizans'a
getirdi. Ancak karabuğday lapası ancak 16. yüzyılın sonlarında ulusal bir
Rus yemeği haline geldi. Ve o zamandan beri en popüler yulaf lapalarından
biri olarak kaldı.
Artık en bütçe dostu garnitür seçeneklerinden biri olarak
algılanan darı lapası, bir zamanlar şenlik yemeği olarak servis
ediliyordu. Solovetsky manastırının rahipleri için Paskalya yemeği için
hazırlanan, fırında pişirilen darı lapasıydı (" pschennik " )
Ve Büyük Vatanseverlik Savaşı sırasında 'kulesh ' (döş ve patatesli
darı lapası) tarla mutfağının ana yemeği haline geldi.
Bir zamanlar kılçıksız buğday (yarı yabani buğday),
amaranth ve arpadan yapılan popüler yulaf lapası artık neredeyse günlük diyetin
dışında veya sağlıklı beslenme hayranlarının menüsüne düştü. Öğütülmüş
arpa tanelerinden yapılan modası geçmiş inci lapası, bir zamanlar İmparator
Büyük Petro'nun en sevdiği yulaf lapasıydı. Artık sadece 'rassolnik'te (turşulu
bir Rus çorbası) bulunabiliyor .
Ancak günümüzde yalnızca geleneksel Rus mutfağı sunan
restoranlarda veya ülkenin belirli bölgelerinde bazı "un lapası"
türlerinin tadına bakılabilmektedir. 'Katanka' (önce yumurta ve süte,
sonra una bulanmış darı kabuğu çıkarılmış tane), ' salamata ' (ekşi krema,
süt veya kefir ile kızartılmış un lapası) ve ' kulaga'dan (çavdar unu
ve malttan yapılan yulaf lapası) bahsediyoruz ).
Yemeğin istenilen kıvamına ve tahılın türüne bağlı olarak
yulaf lapası farklı miktarlarda sıvı ile pişirilir. Örneğin pirinç ve darı
lapası bol miktarda tuzlu kaynar suda pişirilir, ardından fazla suyu süzülür ve
sütle tamamlanır. Karabuğday lapası için önce tanelerin hacminin iki katı
su miktarını ölçün ve karıştırmadan buharlaştırın. Yulaf lapası için su
oranı 2 su bardağı yulaf - 3 su bardağı su olmalıdır. Kaynatın, karıştırın
ve buharlaşana kadar sütü ekleyin.
Rus lapasının diğerlerinden farkı nedir?
Geleneksel olarak Rusya'da yulaf lapası sadece kahvaltıda
değil, günün herhangi bir saatinde de yenirdi. Eski Rus döneminde tören ve
bayram yemeği olarak kabul edildi. Fırında pişirildiğini, taze sütle
tatlandırıldığını ve sonuç olarak besleyici ve lezzetli bir yemek olduğunu
anlatmalıyız. Çarlık döneminde, sebze ve mantarlardan, et ve balıktan
fındık ve reçele kadar (örneğin, turta şeklinde mantarlı 'Dragomirovskaya
' lapası, 'Guryevskaya ') yulaf lapası tarifleri daha karmaşık hale
geldi - lezzetli ve tatlı malzemeler eklendi - tatlı olarak yulaf lapası,
balkabağı ve sebzeli yulaf lapası). Sovyet döneminde yulaf lapası
kullanışlı ve ucuz bir garnitür haline geldi.
Günümüzde yulaf lapası, hem kahvaltıda hem de öğle veya
akşam yemeğinde garnitür olarak bir Rus beslenmesinde hala önemli bir rol
oynamaktadır.
Rusya ve diğer ülkelerdeki farklı yulaf lapası türlerine
yönelik tutumlar da orijinal ürünün kalitesinden etkilenebilir. Örneğin,
birçok Avrupa ülkesinde satılan karabuğday kabuğu çıkarılmış tane, Rusya'da
üretilenlerden daha fazla pişirildiğinden, yulaf lapasının tadı farklı
olabilir.
Ruslar yulaf lapasına ne katıyor?
Yulaf lapasının tadı büyük ölçüde neyle tatlandırıldığına
bağlıdır. Bir halk atasözü şöyle der: "Yulaf lapasını tereyağıyla
bozamazsınız!" Tereyağı aslında en geleneksel katkı
maddesidir. Yulaf lapası ayrıca çekilmiş tereyağı veya bitkisel yağ (ayçiçeği
veya keten tohumu) ile tatlandırılabilir.
Yulaf lapasına süt ürünleri de eklenir: süt, ekşi
krema, krema, süzme peynir, peynir (örneğin Osetya'da peynir, un ve ekşi krema
ile 'dzykka ' lapası yapılır).
Kuru meyveler (kuru üzüm, kuru erik, kayısı) da sıklıkla
yulaf lapasına konur, üstüne çam fıstığı veya ceviz serpilebilir. Ve
elbette yulaf lapasını bal ve meyvelerle asla bozamazsınız!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder