Kaynak: https://turkrus.com/
Rus ekonomistler Sayıştay Başkanı Aleksey Kudrin'in günümüz Rusya'sında yaşam kalitesinin Sovyetler Birliği dönemindeki kıyasla daha yukarıda olduğu yönündeki sözlerini değerlendirdi. Putin'e yakınlığıyla bilinen eski Maliye Bakanı Kudrin, şimdilerde yaşam standardının SSCB yıllarına kıyasla yaklaşık yüzde 20 daha yüksek olduğunu söylemişti.
RBC gazetesinin görüşüne başvurduğu uzmanlar, Rusya ve SSCB'yi biçimsel göstergeler üzerinden kıyaslamanın doğru olmadığı kanısında. Gazete de Birleşmiş Milletler insani kalkınma endeksinde Rusya'nın SSCB dönemine kıyasla iki kat gerilediğine dikkat çekiyor.
Moskova Devlet Üniversitesi'nden Natalya Zubareviç de Kudrin'in sözlerine eleştirel yaklaşan uzmanlar arasında. Zubareviç, Sovyetler Birliği döneminde gelir adaletsizliğinin neredeyse hiç olmadığını, bugünün Rusya'sının ise bu konuda bir Latin Amerika ülkesi görünümünde olduğunu belirtiyor. Zubareviç Kudrin'in telaffuz ettiği yüzde 20'lik oranın doğru olduğu, ancak bu oranın nüfusun her katmanı için geçerli olmadığı görüşünde.
Macro-Advisory baş ekonomisti Vladimir Tihomirov da dolar bazında Rusya vatandaşlarının gelirinin arttığı düşüncesinde. Ancak Tihomirov iki dönemin kıyaslanmasında en büyük güçlüğün fiyatlandırma sistemlerindeki farklılıktan ileri geldiğini dile getiriyor. Ekonomiste göre bu nedenle bir kıyaslama yapmak anlamsız.
Yüksek Ekonomi Okulu'ndan Vladimir Salnikov da iki dönem arasında kıyaslama yapmanın doğru olmadığını düşünenlerden. Salnikov, Tihomirov gibi mal ve hizmetlerin yanı sıra fiyatların da değiştiğine dikkat çekiyor. Buna göre örneğin otomobil almak SSCB'ye kıyasla çok daha kolay iken aynısını kaliteli sağlık hizmeti ya da gıda ürünü için söylemek zor.
Kudrin'in açıklaması dün şöyle haber olmuştu:
Uzun süredir devam eden tartışmaya, eski Maliye Bakanı ve Putin'e yakın isimlderde, şimdiki Sayıştay Başkanı Aleksey Kudrin de katıldı. Kudrin, günümüz Rusyası'nda yaşam standardının SSCB yıllarına kıyasla yaklaşık yüzde 20 daha yüksek olduğunu söyledi.
Gaydar Forumu’nda değerlendirmelerde bulunan Kudrin, 2003-2004 yılı civarında, Rusya'nın SSCB'nin çöküşünden önceki yaşam standardına geri dönmeyi başardığını söyledi.
Kudrin'e göre, 2000'den 2011'e kadar ülkede yaşam standardı üç katına çıktı.
Genel ekonomik değerlendirmelerde bulunan Kudrin, Rusya'nın kamu borcunun dünyanın en düşük borçlarından biri olduğunu vurgulayarak, "Rusya bugün şüphesiz normal bir piyasa ekonomisi haline geldi. 1989'da bunu düşünmek, bir peri masalı gibi görünürdü. Aslında bu büyük bir başarıdır. Bu kadar hızlı bir dönüşüm, bu kadar büyük ve hızlı değişimler kolay değil” dedi.
Kudrin ülkede ekonomik büyümenin bu yıl resmi tahminin altında olacağını öngördü. Kudrin, 2022 GSYH büyümesinin resmi tahmin olan yüzde 3’ün altında kalacağı tahminini paylaştı.
Yüzde 4 enflasyon hedefinin de olumlu olduğunu belirten Kudrin, ancak bu hedefin gerçekleştirilmesinin kolay olmadığı fikrini dile getirdi.
Diğer yandan, Rusya’nın ekonomik büyüme potansiyeline sahip olduğunun altını çizen Sayıştay Başkanı, “GSYH, ben başbakan yardımcısı olduğum 11 yılda yüzde 67 büyürken, son 13 yılda ise sadece yüzde 13 büyüme kaydedildi. Fakat bu, potansiyelimizin olduğunu gösteriyor. Yapısal reformların hayata geçirilmesi halinde, çok daha yüksek, dünya standartlarında büyüme temposu yakalayabilirdik. Devlet başkanının önümüze koyduğu hedef bu” diye konuştu.
Ekonomik Kalkınma Bakanlığı’nın son verilerine göre, Rusya ekonomisinde 2021 büyüme rakamının yüzde 4,3 olması bekleniyor. Putin, bu hedefi yüzde 4,5 olarak açıklamıştı.
Bakanlığın
2020 GSYH büyümesi hedefi ise yüzde 4,2.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder