Kaynak:
https://turkrus.com/
Rusya'da iş yapmış herkes bu ülkede çalışma etiğinin diğer ülkelerden büyük oranda farklı olduğunu bilir. Rostov Devlet Ekonomi Üniversitesi'nden antropologların yaptığı yeni bir çalışma bu farkın niteliğine ve köklerine ışık tutma amacını taşıyor. Araştırmadan çıkan en önemli sonuç, Rusyalıların çalışma anlayışında Sovyet mentalitesinin hala belirleyici olduğu yönünde.
Buna göre, Rusya toplumundaki yönetim modellerinin oluşumunda Sovyet tecrübesinin muazzam bir etkisi söz konusu ve rejim değişmiş olsa da bu etkiden kurtulmak hiç de kolay değil. Araştırmacılar, bunun otoriter ve bürokratik eğilimlerin baskın olduğu ve inisiyatifi dışarıda bırakan bir tecrübe olduğuna dikkat çekiyor ve Rusçadaki meşhur deyime atıfta bulunuyor: "Hiçbir inisiyatif cezasız kalmaz" ("initsiativa nakazuyema").
Rostovlu antropologlar bu modelin hem Batılı ülkelerde, hem de Japonya'daki modelden farklı olduğu görüşünde. Batı kültüründe çalışanın aktif olması ve inisiyatif alması teşvik edilirken, Japon kültüründe çalışan kendisini kolektifle özdeşleştiriyor ve sadece kendi için değil, kolektifin iyiliği için yüksek performans sergiliyor.
Tipik bir Rusyalı çalışan ise sadece yönetime değil, çalışma arkadaşlarına da mesafeli durmayı tercih ediyor. Buna göre, Rusyalı çalışanın tek odağı "etliye sütlüye bulaşmadan" üzerine düşen işi en az çabayla yerine getirmek ve evin yolunu tutmak.
Rusya'da genelde "kolektivizm" olarak tanımlanan davranış kalıpları ise esasen inisiyatif kullanmamanın ve sorumluluk almamanın bir başka adı.
Peki Rusyalı çalışan sorumluluk almaktan neden kaçınıyor?
Rostovlu bilim insanlarına göre, bu durum temelde çalışanın yönetim kademelerine karşı hiçbir iş güvencesinin olmamasından ve kolaylıkla keyfi baskıların hedefi haline gelmesinden kaynaklanıyor Araştırmacılar bu noktada tasfiye dalgalarıyla meşhur Sovyet döneminden kalma bir diğer deyime atıfta bulunuyor: "Nezamenimıh nyet!", yani "Hiç kimse vazgeçilmez değildir!"
Son
olarak, araştırmacılar Rusya'da pazar ekonomisinin tam anlamıyla gelişmemiş
olması, serbest rekabetin oturmaması ve aşırı merkezi yönetim gibi unsurların
çalışanların silik bir performans göstermesine neden olan ortamı beslediğini
belirtiyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder