Moskova

Moskova

27 Mart 2014 Perşembe

Beef Stroganov: Rus mutfağından bir yemeğin serüveni

Beef Stroganoff veya Beef Stroganov (Бефстроганов -Befstróganov) 19. yüzyıldan bir yemek. 

Yemeğin adı, dönemin büyük ve önemli bir ailesi olan Stroganov ailesi üyelerinden Odyessalı Alexander G. Stroganov ya da diplomatlık yapan Pavel Stroganov'dan gelmekte. Yemeğin yazılı ilk tarifi, 1861 yılında Elena Ivanovna Molokhovetstarafından yazılan "A Gift to Young Housewives" (Genç Ev Hanımlarına bir Armağan. Bu kitap 1992 yılında Joyce Toomretarafından Classic Russian Cooking: Elena Molokhovets' A Gift to Young Housewives, adıyla İngilizce olarak yeniden basıldı.) adlı yemek kitabında "Govjadina po-strogonovski, s gorchitseju" (Hardallı Stroganov Bifteği) adıyla yayınlandı. Bu tarifte, etler şerit olarak değil bir tür "kuşbaşı" biçiminde küp olarak kesiliyordu ayrıca içinde, hardal ve çok az ekşi krema bulunsa da soğan ve mantar yoktu. Yemeğin içine domates ve soğan 1912'den sonra girdi. 1938 yılında yayınlanan Larousse Gastronomique'de (Fransız mutfağı ağırlıklı tariflerden oluşan Gastronomi Ansiklopedisi'nin, 2003 yılında 3. baskısı yapıldı.) ise, şerit halinde kesilmiş etler ve soğan ile yemek tariflenmekte, hardal ya da domates seçenekli olarak yapılması önerilmekte idi.

Çarlığın yıkılmasından sonra yemek, devrime kadar Çin'deki lokantalarda pişirildi. İkinci Dünya Savaşı sonrasında ABD'ye göç eden Rus ve Çinliler sayesinde yemek Amerika kıtasına taşındı. Ve tabak altlığı olarak döşenen pirinç ile şehriye de tarife girdi. Brezilya'da ise orta-sınıfın gittiği alış veriş merkezlerinde "fast-food" olarak servis edildi ve tarife "ketçap" eklendi. Norveç ve İsveç'de ise, biftek yerine "falukorv" adı verilen yerel bir sosis ile yapılıyor Stroganov.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder