Moskova

Moskova

17 Kasım 2021 Çarşamba

Rusya'da ev yapımı alkollü içkiye savaş hazırlığı: Ya tutarsa?


Kaynak: https://turkrus.com/

  

Rusya'da evde imbik kullanılarak damıtılan ev yapımı "samagon" içkilerin bütçede yarattığı vergi kaybı yaklaşık 100 milyar ruble (1,4 milyar dolar). Vergi kaybına dur demek isteyen yetkililer evde alkol üretimine düzenleme getirmeye hazırlanıyor. Bunun nasıl yapılacağı merak konusu.

Federasyon Konseyi Bütçe ve Finans Piyasaları Komitesi, devletin imbik üretim ve satışına dair yeni bir düzenleme getirmesini önerdi. Konuyu haberleştiren Finanz.ru portalı, pandemi döneminde evde içki yapımının arttığına dikkat çekerken Alkollü İçecek Üreticileri Birliği'nin bu durumun önüne geçilmesi için yetkililere başvuruda bulunduğunu yazdı.

Ancak kimi sektörel gözlemcilere göre yasal ve yasa dışı alkol ürünlerinin tüketicileri tamamen farklı demografik gruplar. Buna göre, aylık geliri 18 bin rublenin (2 bin 500 TL) altında kalan kesim hiçbir şekilde yasal alkol ürünü tüketmiyor.

Bütçe ve Finans Piyasaları Komitesi'nin dile getirdiği öneride bireysel üreticilere alkol üretim lisansı verilmesi ve satış lisansı alma şartlarının kolaylaştırılması var. Senatörlerin bir diğer önerisi de Maliye Bakanlığı'nın alkollü içeceklere uyguladığı vergi oranını sabitlemesi yönünde. Önceki gün bakanlığın yeni yıldan itibaren asgari alkollü içecek fiyatlarını yüzde 7,4 arttıracağı açıklanmıştı.

Senatörler, alkol fiyatlarının artması durumunda kaçak üretimin patlamasından endişe ettiklerini dile getirdi.

Şu anda Rusya'da alkol satış lisansına sahip işletme sayısı 210 bin. Ülkedeki 160 bin kırsal yerleşim yerinin yüzde 45'inde lisans sahibi bir işletme bulunmuyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder