Kaynak: https://turkrus.com/
Rusya'nın
en meşhur çorbası borş da enflasyonun pençesinde. Argumentı i Faktı dergisi,
çorbayı hazırlamak için gerekli malzemelerin fiyatının son 5 yılda yüzde 40
arttığını yazdı. Eğer aynı malzeme ile çorba Türkiye'de yapılacak olsa,
maliyeti lira bazında en az dörde katlandı.
Borş endeksi
olarak bilinen malzemelerin toplam fiyatının son 5 yıldaki değişimi şu şekilde:
2016 -
229 ruble 25 kapik, (2016 kuruyla 10,5 TL)
2017 -
234 ruble 55 kapik,
2018 -
245 ruble 54 kapik,
2019 -
257 ruble 59 kapik,
2020 -
267 ruble 65 kapik,
2021 -
325 ruble 38 kapik. (2021 kuruyla 45 TL)
Çorbanın geleneksel tarifinde kullanılan ve araştırmaya konu olan malzemeler şunlar:
500 gr
dana eti,
500 gr
patates,
500 gr
lahana,
300 gr
pancar,
300 gr
havuç,
150 gr
soğan,
20 gr tuz, 200 gr smetana.
Evde yapacaklara ayrıntılar:
Yapımı
için malzemeler
8 su bardağı su
500 gram dana eti
1
yemek kaşığı tereyağı
2
yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet
kuru soğan
1 adet
kereviz
1 adet
havuç
Yarım
lahana
2 diş
sarımsak
3 adet
domates
2
yemek kaşığı üzüm sirkesi
1 adet
defneyaprağı
1 çay
kaşığı tuz
Yarım
çay kaşığı karabiber
Yarım
çay kaşığı kimyon
Pancarları haşlamak için:
3 adet
orta boy pancar
Yarım
çay bardağı üzüm sirkesi
1
tatlı kaşığı tuz
Servisi
için:
Yarım su bardağı krema (smetana)
Çeyrek
demet dereotu
Borş çorbası tarifi: Nasıl yapılır?
Pancarları bir fırça yardımıyla iyice yıkayın.
Saplarını ve köklerini ayıklayın ancak soymayın.
Derin bir tencerede tuz ve üzüm sirkesi eklediğiniz bol suda pancarları yarım saat kadar haşlayın.
Bu esnada dana etini iri parçalar halinde doğrayıp ayrı bir tencerede bol suyla haşlayın.
Yumuşayan pancarların suyunu süzün ve kabuklarını soyun.
Pancarlarınızı küp küp doğrayın.
Soğan, havuç ve kerevizi de pancarlarla aynı boyutta doğrayın.
Lahanayı ince ince kıyın, sarımsağı güzelce ezin.
Domatesleri rendeleyin.
Haşlanan etlerin suyunu bir kenara alın.
Tereyağı ve zeytinyağını tencerede kızdırın.
Kereviz, havuç ve kuru soğanı sırayla ekleyip kavurun.
Ardından sarımsakları da ilave edin ve 10 dakika pişirin.
Lahana ve kimyonu da ilave edip 10 dakika daha pişirin.
Son olarak domates rendesini de ilave edin ve suyunu çekene kadar kavurun.
Haşlanmış et ve pancar parçalarını, defneyaprağı ile birlikte malzemelere ekleyin.
Et suyunu da ilave edip 10 dakika kadar pişirin.
Pişme süresinin sonuna doğru defneyaprağını çıkarın.
Üzüm sirkesi, tuz ve karabiberi ekleyip çorbayı lezzetlendirin ve kıvamı koyulaşana kadar kısık ateşte pişirin.
Çorbayı
kaselere bölüştürdükten sonra üzerine 1 tatlı kaşığı krema (smetana) ve
kıyılmış dereotu ilave edin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder