Dr. Paul Sullivan
Kaynak: Türkiye
Rusya, dünyanın üçüncü büyük ham petrol üreticisi ve ikinci büyük doğalgaz üreticisidir. Dünyanın en büyük konvansiyonel doğalgaz rezervlerine sahiptir. Ayrıca büyük miktarda kaya petrolü ve kaya gazı rezervleri vardır. Üçüncü büyük nükleer enerji üreticisi, dördüncü büyük uranyum üreticisi ve dünyanın üçüncü büyük uranyum rezervlerine sahiptir. Rusya, Çin'den sonra inşa halindeki nükleer reaktör sayısında ikincidir. (İki ülke de, Japonya'daki Fukuşima felaketinden sonra nükleer reaktör inşaatına aynı hızla devam etti.)
Rusya dünyanın dördüncü büyük elektrik üreticisidir.
Hidroelektrik üretiminde beşinci sırada yer almaktadır. Dünyanın beşinci büyük
kömür rezervlerine sahip, altıncı büyük kömür üreticisidir. Rusya büyük
miktarda metan hidrat rezervlerine sahiptir ve aynı zamanda buzullarda sıkışmış
devasa doğalgaz rezervleri vardır.
Dünyanın üçüncü büyük nikel üreticisi ve üçüncü büyük
elmas üreticisidir. Altın üretiminde dördüncü, bakırda altıncı, kalayda
sekizinci, boksitte dokuzuncu, demirde dördüncü ve tungstende ikinci sıradadır.
Platin grubu elementlerin ikinci büyük üreticisidir. Kaya fosfatı ve molibdenin
dördüncü büyük üreticisidir.
Rusya dünyanın en büyük ormanlık alanına sahiptir. Ayrıca kutup bölgesinde çok büyük miktarda donmuş tatlı su vardır. Bu donmuş su, dünyanın en büyük su kaynaklarından biridir.
Rusya yüzölçümü bakımından dünyanın en büyük
ülkesidir. Rusya'nın en batısındaki Kaliningrad'dan, en doğusundaki Çukotka
Okrug'undaki Büyük Diomede'ye uzaklık yaklaşık 9.000 kilometredir. Sınırları
yaklaşık 58 bin kilometredir.
Rusya doğal kaynaklar bakımından zengindir, toprakları devasadır, ancak topraklarının çoğu kısmı için gelişmiş bir ülke demek oldukça zordur. Ülkede zenginlerin çoğu batıda, Moskova ve St. Petersburg civarında, doğal kaynaklardan çok uzakta yaşamaktadır.
Rusya dünyada en çok dolar milyarderinin olduğu üçüncü ülkedir, ancak ülkede bu zenginler dışında hemen herkes zorluklar içinde yaşamaktadır. Ülkedeki 110 milyarder, ülkedeki servetin yüzde 35'inin sahibidir.
Bu servet eşitsizliği, gelir adaletsizliğine dayanıyor, zira Rusya'da iş gücü kullanılan çok az sanayi var. Para doğal kaynaklardan kazanılınca, çok az insanın elindeki bu kaynaklar çıkarılarak büyük paralar kazanılıyor ve bu kaynakları daha iyi çıkarma yöntemleri geliştirerek paraya para katılıyor.
Rus ekonomisi neredeyse tamamen petrol, doğalgaz ve diğer doğal kaynakların fiyatıyla belirlenir; insanlarının verimliliğiyle, keşiflerle, eğitimle ve yenilikçilikle değil. Ülke ihracatının neredeyse tamamı doğal kaynaklar ya da yarı işlenmiş doğal kaynaklardır. Üretilmiş mamul, tekstil ve makine olarak çok az ürün ihraç edilmektedir.
Rusya niye gelişmekte olan BRIC ülkeleri içerisinde sayılıyor, hiç anlamıyorum. Brezilya, Çin ve Hindistan'ın çok daha çeşitli bir ekonomisi var ve Rusya'ya göre gerçekten gelişme şansları çok daha yüksek.
Rusya ya ekonomik modelini değiştirir ya da gelecekte
kendini çok derin ekonomik ve siyasi krizler içerisinde bulur. Değişiklikleri
başlatmanın zamanı çoktan geldi."
http://www.turkiyegazetesi.com.tr/dr-paul-sullivan/577120.aspx
http://www.turkiyegazetesi.com.tr/dr-paul-sullivan/577120.aspx
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder