Moskova’da, Rus ve Avrupa şehir geleneklerini sergileyen Yılbaşı ve Noel fuarları açıldı. Rusya başkenti, 6 gündür “Noel’e Yolculuk” festivalinin renkli fuarlarının oluşturduğu masal atmosferinde yaşıyor.
Kaynak: http://turkish.ruvr.ru/
Kaynak: http://turkish.ruvr.ru/
Her bir fuarın kendi özelliği var. Birinde cüceler ve kurabiye adam yaşarken, diğerinde gerçek geyiklere rastlanabilir, bir başkasında da atlıkarınca ve midilliye binilebilir, pide yapma öğrenilebilir veya Noel keklerinin tadına bakılabilir. Ancak tüm fuarları birleştiren ortak özellik bayram havası, neşeli müzik, eşsiz hediyelikler, leziz ikramiyeler ve ısıtan içeceklerdir.
Festival çerçevesinde fuarlarda, demirciler ve buz yontucular turnuvaları düzenleniyor. Tüm ziyaretçiler, ustaların çalışmalarını canlı izleyebilir, soru sorabilir ve hatta buz ve demirden figürlerin yapımına katılabilir.
Starıy Arbat’ta düzenlenen “Sladkaya Skazka” (Tatlı Masal) fuarında, demirci ustalarının nasıl büyük bir maharetle demirden sıra dışı eşyalar yaptığını görebilirsiniz. Meğerse dövme, modern teknolojiler kullanılmadan, kaynak yapılmadan, sadece eski geleneksel aletlerle – çekiçler, kıskaç ve keski ile – yapılıyor.
Yarışma için takımlardan biri, 2 metre boyunda büyük bir kuş yaptı. İsteyen herkes, bu benzersiz çalışmayı görebilir ve kendini demircilikte deneyebilir.
Buz yontucuları arasında düzenlenen “İsa’nın doğuşu” konulu yarışmaya Moskova, Sankt Peterburg, Arhangelsk, Kargopol ve Surgut’tan 5 takım katılıyor. Yarışma için buz, küçük buz küpleri şeklinde Yekaterinburg’dan getirildi.
Küpler daha sonra aralarında birleştirildi ve yontucular, önceden hazırladıkları eskizlere göre buzlardan figürler yapmaya başladı. Hazır buz heykelleri, “Monastırskaya”, “Zastolnaya”, “Sladkaya Skazka” ve “Goroda Rossii” (Rusya’nın Şehirleri) fuarlarında sergileniyor. Ziyaretçiler, usta yontucuların yönetiminde buz heykeli yapımına katılabilir.
Moskova’nın Manej Meydanı’nda açılan Avrupa Kentleri Fuarı, merkez fuar olarak gösteriliyor. Riga, Viyana, Cenevre, Brüksel, Kopenhag, Odense, Strasbourg ve Prag, bu kentlerin her birisi ayrı bir şale alarak kültürüne göre düzenledi. Burada, Avrupa’dan getirilen oyuncaklar ve hediyelikler satılıyor ve çeşitli mutfaklara ait yemekler – kavrulmuş kestane, Belçika çikolatası ve Çek tatlısı “trdlo” – ikram ediliyor.
Avrupa Kentleri Fuarı’nda Hans Christian Andersen’a adanan programlar, folklor gruplarının gösterileri, Brüksel Çikolata ve Kakao Müzesi’nin sunumları, “Noel misafirperverliği” çelenklerini örme dersleri ve Avrupalı misafirlerin sunacağı diğer dersler düzenlenecek. Bu ve diğer fuarlardaki derslerin çoğu ücretsiz olacak.
Fuarın gururu, şimdilik daha çok Avrupa’nın kutlama kültürüne özgü olan kurabiye adam Menele’nin ev müzesidir. Viyana, Noel fuarında, küçük aile işletmelerinin ürünlerini – yünlü battaniyeleri, orijinal renkli terlikleri, Steiermark kabak çekirdeği yağını ve ahşap oyuncakları – sergiliyor.
Moskova’nın Kamergerskiy sokağında bal mumların satıldığı Prag Şalesi ve Cüceler Evi açıldı. Misafirlerine çay ikram eden cüceler, çeşitli masallar anlatıyor ve uğur figürleri oymayı öğretiyor, karşılığında ise evlerinin duvarlarını süsleyecek bir anı fotoğrafı talep ediyorlar. Küçük insanlar, cüce ayakkabılarını, külahlarını, bohem camını, “Smaltum” sofra takımını ve nadir oyuncakları satıyor. Dükkanlarında geleneksel Çek poğaçaları “trdlo”ların nasıl hazırlandığını izleyebilir, Çek restoranını ziyaret edebilir ve tabak boyamayı öğrenebilirsiniz.
Poklonnaya Gora, Don Kazakları Fuarı’na ev sahipliği yapıyor. Burada Kazakların geleneksel kıyafetleri, el sanatı ürünleri ve hediyelik silah, sahi bal ve baldan yapılmış likör, kurabiyeler satın alınabilir. Fuarda, Kazak mutfağından yemeklerin ikram edildiği 2 lokanta çalışıyor. Burada, geleneksel Kazak ve Rus halk şarkılarını dinleyebilir, oyunlara ve halk danslarına katılabilir, çevikliğinizi sergileyebilirsiniz.
Çistıye Prudi bölgesinde açılan “Sanat Bulvarı”nda genç tasarımcılar ve esnaflar, küçük boncuklardan gerdanlıklar ve eko malzemelerden sıra dışı yılbaşı ağacı süslerini yapmayı ve balo maskelerini süslemeyi öğretiyor.
Smolenskaya metrosu yakınlarında açılan “Rusya’nın Şehirleri” Fuarı’nda, 26 Aralık günü, 19. yüzyılın sonlarında yapılan kuklalarla bir gösteri düzenlendi. Kuklalar canlanarak Büyük Petro dönemine ait masalsı bir hikaye anlattılar. Petruşka ve arkadaşları, 31 Aralık’a kadar her gün saat 13.00, 15.00 ve 17.00’da sahne alacak.
Kuznetski Köprüsü’nde açılan “Objornıy Ryad” (Oburlar Dükkanı) fuarını ziyaret edenler için aşçılar, gerçek Rus uha (balık çorbası), şçi (lahana çorbası), et ve salamlar, pelmeni (kalınca yufka parçalarına konularak haşlanmış kıyma), havyar ve kırmızı balıktan kocaman sandviçler, sbiten (bal ve baharatlardan yapılan bir tür içecek) ve sıcak elma şarabını hazırlayacaklar.
Novopuşkinski bahçesi, ziyaretçilerini Vladimir kentinden getirilen el yapımı ürünleriyle sevindiriyor. Burada “Sladkaya Skazka” (Tatlı Masal) fuarı da açıldı. Fuar, ülkenin dört bir yanından gelen en iyi pastacılar buraya çikolata, kurabiyeler, şekerler, pestil, pastalar, şekerlenmiş fındık ve fıstıklar ve birçok diğer tatlı getirdikleri için “Tatlı” adını aldı.
Rusya’nın Şehirleri Fuarı, Arbat ve Vozdvijenka’da açıldı. 1905 Yılı Sokağı’nda Belarus Fuarı misafirleri bekliyor, Pyatnitskaya Sokağı’nda Alman ürünlerin satıldığı dükkan yer alıyor, Novopuşkinski parkını ziyaret edenler Vladimir’den getirilen el yapımı ürünleri alabilir, Manej Meydanı’nda ise Avrupa’nın her bir yanından bayram geleneklerine dokunulabilir.
Moskova’da toplamda 23 bayram fuarı çalışıyor. Her birinde, çeşitli dersler, bayram gösterileri, oyunlar, turnuvalar ve danslar düzenleniyor ve canlı müzik çalıyor. Fuarlarda anma pasaportları veriliyor; 12 merkez ve bir bölgesel fuarı ziyaret eden herkese hediyeler dağıtılıyor. Noel’e Yolculuk, 8 Ocak’a kadar sürecek. Fuarların çoğu saat 11.00’da açılıyor ve 19.00 veya 22.00’a kadar çalışıyor.
Mükemmel bilgiler için teşekkürler! Gittiği yeri gerçekten tanımak isteyenler için çok faydalı, ayrıntılı bilgiler...
YanıtlaSil