Moskova

Moskova

10 Nisan 2017 Pazartesi

Sovyet devrinden gelen fenomenin perde arkası: Rusların 'çit' sevgisinin sırları...





“Çitin” Rusya’da çok eskiden beri dış tehditlere karşı koruma sağlamanın yanı sıra içinde kalanları disipline etme işlevi var. Ne var ki, "Rus çiti" pek de güvenli değil, üzerinde her zaman deliklere rastlanır. İnsanları fiziken değil, psikolojik olarak korur."


Moskovski Novosti'de bir "Rusya fenomeni" olan "zabor", yani "çit" üzerine yapılan değerlendirme şöyle devam ediyor:

"Şeffaflık fikrine önem verilen Avrupa’dan farklı olarak Rus evlerinde pencere parmaklıkları üçüncü kata kadar uzanır. Güven duygusunun zayıf olduğu Rusya’da “total çit” toplumu içine kapalı kılar.

Batıda mekan şeffaflığı şehirciliğin birinci ilkesi iken Moskova’da her yerde bariyerlere rastlamak mümkün. Parmaklıklar, ağır metro kapıları, içini göstermeyen koyu otomobil camları ve benzeri. Konservatuarın meşhur konser salonunun üç kapısından yalnızca biri açıktır. İnsanların rahat hareket etmesinin pek hoş karşılanmadığı Rusya’da somut ve soyut kapıların başında bekleyip insan akınını düzene sokan biri olur. Bazen yaşlı bir temizlikçi kadın, bazen devlet başkanı.

Rusya’da neden bu kadar çok fiziki engel var?

Birinci sebep, ülkede bir grup insanın temel kaynakları elinde tutma ve diğer insanlarla paylaşmama arzusu. “Çitler” bu insanların işini oldukça kolaylaştırıyor. 

İkincisi, toplumsal güven duygusunun hemen hiç olmayışı. Rus halkı bu güvensizliği ülke dışına da taşımış görünüyor. Rus ekonomist Aleksandr Azuan Kıbrıs’ta ya da İspanya’da çitlerle, yüksek duvarlarla çevrili bir ev görürseniz, bilin ki içinde bir Rus yaşıyordur, diyor.


Üçüncü sebep, mülkiyet problemi. Rusya’da özel mülkiyeti koruyan toplumsal sözleşme çok zayıf. “Arkası sağlam” birilerinin gelip elindeki işletmeye el koyacağı düşüncesi her girişimcinin aklının köşesindedir. Ülkedeki tek gerçek mülk sahibi ise devlet. Kalan herkes için mülk sahibi olma biraz “duruma göre”dir. Elindekini kaybetme paranoyasının varacağı yer ise yine “çitler”.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder