Moskova

Moskova

26 Haziran 2021 Cumartesi

Aileler, servetler... Ekim Devrimi'nden sonra burjuvalara ne oldu?


Kaynak: https://turkrus.com/

  

"Burjuvalara ölüm!" İşte devrim Rusyasının en popüler sloganlarından biri. Peki devrimden sonra burjuvalara ne oldu? Russia Beyond, 1917'ye gelindiğinde ülkenin en varlıklı ailelerinden bazılarının kaderini araştırdı.

 

1. Nikolay Vtorov. Serveti: 60 milyon ruble (bugünün parasıyla 777 milyon dolar). Çok sayıda bankanın ve fabrikanın sahibi Vtorov, Rusya'nın ilk otomobil üreticilerinden de biriydi. 1917 devriminden hemen sonra Bolşeviklere sadakatini ilan etti. Ancak ertesi yıl hayatını kaybetti. Nasıl öldüğü ise belirsiz. Vtorov'un Moskova'da sahip olduğu Sparo Evi'nde şu anda Amerikan büyükelçiliği bulunuyor. 

2. Nobel ailesi. Servetleri: 60 milyon ruble (777 milyon dolar). Nobel ailesi dünyaca meşhurdur, ancak Rusya'da, özellikle de Azerbaycan'da büyük petrol yatırımları olduğu nispeten az bilinir. Bolşeviklerin aileye ait bütün mallara el koymasından sonra ailenin temsilcileri memleketleri İsveç'e geri döndü.

3. Savva Morozov. Serveti: 44 milyon ruble (570 milyon dolar). Eski bir toprak kölesi tarafından 1790'larda 5 rublelik sermaye ile kurulan tekstil firması 1910'lara gelindiğinde Rusya'nın en zengin hanedanlarından biri haline geldi. Dönemin önemli hayırseverlerinden biri olan Savva Morozov devrimden çok önce fabrikalarının mülkiyetini işçilerle paylaşmak istemiş, ancak bu plan aile içinden dirençle karşılaşmıştı. 1905 yılında annesi tarafından yönetimden uzaklaştırılan Morozov, Cannes'da intihar etti. Annesi de 1911'de hayatını kaybederken ailenin tüm malvarlığı 1918'de kamulaştırıldı. 

4. Günzburg ailesi. Servetleri: 25 milyon ruble (323 milyon dolar). Alman Yahudisi Günzburg ailesi, St. Petersburg'a göç ettikten sonra burada çok başarılı bir banka kurdu. Ailenin yatırımları daha sona madencilik, demir yolları, gemicilik ve şeker üretimi gibi dallara yayıldı. Rusya'da devrime giden yoldaki en önemli olaylardan biri olan Lena'daki altın madeninde 1912'de patlayan grev ve arkasından yaşanan işçi katliamı da Günzburg ailesine ait Lenzoloto madeninde gerçekleşti. Olaydan sonra aile şirketin yönetim kurulundan çekildi. 1917'den sonra da Rusya'yı terk ettiler.

5. Gukasov ailesi. Servetleri: 15 milyon ruble (194 milyon dolar). Hazar Denizi'nde petrol çıkaran Hazar Ortaklığı'nın sahibi Gukasov kardeşler, devrimden sonra Rusya'dan ayrılarak Fransa'ya göç etti. Burada petrol taşımacılığı alanında faaliyet gösteren yeni bir şirket kurdular.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder