Moskova

Moskova

23 Şubat 2021 Salı

Rusya petrole kadar ne ihraç ediyordu?


Kaynak: https://turkrus.com/

  

Rusya enerji kaynaklarının keşfinden önceki dönemde diğer ülkelere ne satıyordu? Avrupalı ve Asyalı tüccarlar hangi nadide ürünleri satın almak için Rus coğrafyasına gelirdi? Russia Beyond portalı, petrol ve doğal gaz öncesi dönemine damgasını vuran 5 önemli ihraç ürününü sıraladı.

 

1. Bal ve balmumu.

Yunan tarihçi Polybius M.Ö. ikinci yüzyılda "Karadeniz'in kuzeyinden" gelen "lüks ürünler" arasında balı, balmumunu ve salamura balığı sayıyor. Modern tarihçiler 16'ncı yüzyılda ülkenin 815 ton bal ihraç ettiğine dikkat çekiyor.
 

2. Kürk.

Divan şairi Hayâlî Bey'in ta 16'ncı yüzyılda "Kākum-ı Rûsî mi yâhud vaşak-ı Şirvan mıdır" demesinden de anlaşılacağı gibi Rusya'dan gelen kürkler Avrupa ülkelerinin yanı sıra Osmanlı topraklarında da çok meşhurdu. Özellikle Sibirya'nın fethinden sonra Rusya'nın kürk ihracatı katlanarak artmıştır.
 

3. Tahıl.

Rusya'nın asırlardır değişmeyen ihraç kalemi. Tarihçiler demiryolunun gelmesiyle birlikte tahıl ihracının adeta patladığına dikkat çekiyor. Birinci Dünya Savaşı'nın başladığı 1914 yılında Rusya 92,5 milyon tonluk ihracatla dünya lideriydi.

4. Kenevir.

Çar Petro'nun sağlam bir donanma kurmasından en çok fayda sağlayanlar arasında kenevir tüccarları da vardı. Zira yelkenler ve halatların üretimi için endüstriyel kenevire ihtiyaç vardır. 18'nci yüzyılda Petro'nun akılcı fiyat politikası sayesinde İngiltere bile kenevirini Rusya'dan ithal eder hale gelir. Ülkenin toplam ihracatı içinde kenevirin payı yüzde 40'a ulaşır.

5. Keten.

Rusya'nın keten lifi ihracatının geçmişi 11'nci yüzyıla kadar uzanır. On sekizinci yüz yılın sonuna geldiğine, endüstriyel devrimin de katkısıyla Rusya Avrupa'nın bir numaralı keten üreticisi haline gelir. Birinci Dünya Savaşı'nın arifesindeyse dünyadaki keten üretiminin yüzde 80'i Rusya'da gerçekleşir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder