Dünyanın dört bir yanından milyonlarca turist Peterhof’a Rus imparatorlarının ikametgahı olan muhteşem sarayı ve bahçelerindeki benzersiz fışkiye çeşmeleri görmeye geliyor. Peterhof’un fışkiye çeşmeleri saniyede havaya 30 bin litreden çok su fışkırmakla unutulmaz bir manzarayı oluşturuyor.. 150 büyük ve küçük fışkiye, toplam uzunluğuı 62 kilometre olan kanallar, 50 büyük boru hattı,40 gölcük,35 baraj ve tesviye havuzu l8. Yüzyılın harika mimari anıtı Peterhof’un hidrotekni sistemini oluşturuyor.
Peterhof’un tarihi 300 yıl önce başladı. Rusya imparatoru Büyük Petro 1714-te Finlandiya körfezinin kıyısında yazlık sarayının kurulmasını istedi. Sarayın, bahçeler ve fışkiyelerin yerini belli eden planı bizzak kendisi yaptı. Almanca Petro’nun sarayı anlamına gelen Peterhof’un Avrupa’daki en güzel saraylar ve parklardan geri hiç kalmamasını istiyordu. Peterhof asıl istediği gibi oldu.
Finlandiya körfezinden Peterhof’a güzel bir manzara açılıyor. Barokko stilindeki muhteşem bir yapı olan Büyük saray yüksek tepededir. Sarayın salonları güzel mobilya,el işi goblenlerle, duvar resimleri ve tavan nakışlarıyla herkesi hayretler içinde bırakıyor. Turistler Büyük saraya girmeden önce Peterhof’un harikalarından biri olan Büyük fışkiye çeşmesi yanında kalıp bundan gözlerini ayıramıyor. Altın yaldızlı insan figürleri,balıklar,masallardaki canlılarla su alemi herkesi büyüyor.
Büyük fışkıye ceşmsinin ana bölümünü,aslanın ağzını yıktan Samson’un heykeli oluşturuyor.Antik İsrail’in kahramanı Samson’un kahramanlığı Rusya’nın İsveç’e karşı kazandığı zaferin alegorisidir. Rusya bu zafer sayesinde Baltık denizinin kıyılarındaki mevzilerini güçlendirdi.
Büyük Petro’nun halefleri Peterhof’ta yeni saraylar ve fışkiye çeşmeleri yaptırıyordu. Bunların ötesinde çarların hizmetlileri, köylüler,zanatçıların evleri kuruluyordu. Peterhof giderek büyüyordu ve 18. Yüzyılın ikinci yarısında buna kent statüsü verildi.
1917 devriminden sonra Peterhof’un tarihinde yeni bir sayfa açıldı. Çarlık rejiminin sonu geldi ve yeni iktidar ın kararı gereğince saraylar tarih ve sanat müzeleri oldu, Peterhof’un bahçeleri ve parklarında çocuk alanları meydana getirildi,kütüphaneler açıldı.
İkinci Dünya savaşı sırasında hitlerciler tarafından işgal edilmiş Peterhof’un s anat eserleri yokedildi, fışkiye çeşmelerinin t eknik sistemi tahrip edildi. Bahçelerindeki binlerce ağaç yakıldı. Yıkımlar haline gelmiş saraylar ve değişik tesisleri restore etmek gerekmişti. En iyi restorasyon uzmanları Peterhof’ta çalıştı. Mimari ve doğa anıtlarını eski haline getirme çalışmaları onyılları aldı. Rusya imparatorlarının ikametgahı Büyük Saray restore edilince l990-da ÜNESKO’nun Dünya mirası listesine yazıldı.
Her yıl Mayıs ayının başlarında turistler Peterhof’a fışkiye çeşmelerinin çalışmaya başlamasını görmeye geliyor. Fışkiye çeşmeleri havai fişekler ve orkestra tarafından çalınan kent marşının sesleri eşliğinde çalışmaya başlıyor. Peterhofun fışkiyeleri, alışIlmışın dışındaki bu semfonide partisini icra ediyor.
Tamamını oku: http://turkish.ruvr.ru/2014_08_01/Peterhofun-fiskiye-cesmeleri/
Tamamını oku: http://turkish.ruvr.ru/2014_08_01/Peterhofun-fiskiye-cesmeleri/
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder