Moskova

Moskova

27 Nisan 2013 Cumartesi

Rusya nasıl kurtulur?



Euronews

1990’lı yılların başında Rusya çoğu yabancı yatırımcıya bir ‘Vahşi Doğu’ gibi görünürdü. Ancak Jean-Noel Lemond, Dessange kuaför zincirlerinin Rusya’daki ilk halkasını açmak için 1993’te Paris’ten Moskova’ya gitti. Ve 20 yıl sonra Parisli kuaför halen Rusya’da işinin başında olduğunu söylüyor:
“Her şey çok karışık, çok zor ancak birçok şey yapabiliriz. Her şey çok hızlı ilerliyor.”
Rusya’daki hayatından sıkılan Lemond, bir süre sonra Fransa’ya geri dönmüş. Ancak geçtiğimiz sene kendi Icon Paris salonunu açmak için tekrar Moskova yollarına düşmüş:
“Bir yabancı yatırımcı olarak burada ‘Görevimiz Tehlike’yi oynuyoruz. Herkes eğer bir Rus tanıdığınız yoksa size, orada mafya var işin zor diyor. Ancak burada mafya yok. Çok iyi organize olmuş insanlar var. Yani bunlar farklı organizasyonlar, kimi daha açık kimi daha kapalı ancak burada her şey çifte piyasa olarak yürüyor.”
Görünen o ki yabancı yatırımcılar son on sene içerisinde Rusya’daki yolsuzluk, kanun, denetim ve modern altyapı yetersizliği ve rüşvet problemlerini aşıp ülkede fırsat kapılarını aralamaya başlamış. Petrol, gaz rezervleri ve ondan sağlanan gelirler sayesinde 2008 krizi Rusya’ya teğet geçti. Ancak kriz Rusya’nın peşini bırakmaya niyetli değil. Rus hükumeti bu senenin ikinci yarısında görülebilecek durgunluk için de alarmda.
Moskova’da düzenlenen Forum Rusya 2013 yatırım zirvesi işte bu sorunları masaya yatırdı. Standard & Poors’tan Şef Ekonomist Jean Michel Six artık doğal kaynaklarının bile Rusya’yı kurtarmayacağı görüşünde:
“Petrol fiyatları yükseldiği zaman bu Rus ekonomisinin yapısal zayıflığını maskeliyor ve her şeyin yolunda gittiğini zannediyorsunuz. Petrol fiyatları düştüğü zaman Rusya gelirlerinde farklılaştırmaya gidilmede pek de yol alınmadığını görüyorsunuz.”
PIMCO’dan Mario Gordon ise yavaşlayan ekonominin sadece Rusya’nın değil küresel bir sorun olduğunun altını çiziyor ancak bu uyarıların hükumetin iyileştirici adımlar atması için iyi bir fırsat olduğunu söylüyor:
“Büyümede yavaşlamadan bahsedersek bu konjonktürel bir durum. Eğer herhangi bir şey Rus ekonomisinin değişmesine etki edecekse, o zaman belki kısa vadede büyümede yavaşlamaya gitmek acı verici olacak. Ancak orta vadede bu çok da yararlı olabilir. Bu hükumetleri acı ilacı içip kimi yapısal reformlar gerçekleştirmeye itebilir.”
Sberbank’ın Başkanı Ruben Vardanian, ülkenin küresel rekabetteki en büyük engelinin kanun ve düzenlemelerdeki açıklar olduğunu vurguluyor:
“Rus şirketlerine Brezilyalı veya Endonezyalı şirketlere göre daha az değer biçilmiş durumda. Bu yatırımcıların bizim şirketimize gerçek değerinden daha az değer verdiğini gösterir, bunu nedeni de ülkede yargının aksak işlemesi. İster bu fikre katılın ya da katılmayın, bunu görmezden gelemezsiniz çünkü yatırımcılar böyle düşünüyor. Bizim burada anlamamız gereken neden bu fikirde oldukları ve bu durumu değiştirmek için nasıl çalışmamız gerektiği.”
Rusya’nın ekonomik büyümesi yavaşlarken yatırımcıların endişelerini görmezden gelemez. Yapıyı değiştirmek için hangi adımların atılacağını ve bunların nasıl sonuç vereceğini ise zaman gösterecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder