Moskova
13 Ekim 2010 Çarşamba
Rusya’da Hayvan Sevgisi
Rusya’da hayvan sevgisi çok yaygın. Hemen her evde, her ailede, kedi, köpek ya da başka cinsten bir hayvanın beslendiğine çokca raslanır. Bir cinsten bir kaç tane evcil hayvanın ve hatta kedi ile köpeğin bir arada, aynı evde yaşadığı sık görülen bir şey.
Zaten küçük olan Rus evlerinde koca koca hayvanları nasıl besliyorlar, nasıl bir arada yaşayabiliyorlar diye insan bazen şaşırıyor.
Rusların hayvandan korktuğu pek görülmez. Zaten saldırgan, havlayan, hırlayan hayvan da yok gibi. Ancak hayvandan, örneğin köpekten korkmak gibi bir fobiniz varsa bir arkadaşınızdan davet aldığınızda evinde kedi, kopek besleyip beslemediğine dair ön bilgi almanızda fayda var. Zira yukarıdaki resimde görüldüğü gibi sürprizlerle karşılaşmanız kuvvetle muhtemeldir.
İnsanla hayvan arasındaki alışveriş hayli karmaşık. İnsanla köpek arasındaki dostluk binlerce yıl öncesine dayanıyor. Evcil hayvanlar, yaşamın sillesine karşı korunma, bir destek ve sevilme gereksinimi ile insanlara yaklaşır, dostluk gösterirler. Evcil hayvanlar içinde köpeğin özel ve ayrıcalıklı bir yeri vardır.
Köpeklerin dostluğunu arayanlar da yalnız ve insanlardan kaçanlar değildir. Doğa ve hayvan sevgisi aslında doymak bilmez bir yaşama sevgisinin ifadesidir. Bu da Ruslar da var.
Roger Grenier’nin “Köpek Olmanın Güçlüğü” adlı kitabında dediği gibi, “İnsana eşlik eden kopek, yaşamının kısalığı nedeniyle bizlere onları kaybetmenin acısını yaşatırlar.” Bir halk deyimi şudur: “İnsanı dertli eden hayvandır.” Zira bir köpeği sevdiğimiz ve onun tarafından sevildiğimiz zaman, insan ve hayvan hayatlarının eşzamanlı olmamasından her zaman üzüntü duyulur.
Bu kedi nasıl sevilmez?!..
İkinci Dünya Savaşı’nda Stalingrad savunması çok can ve mal kaybına neden olmuştur. Alman kuvvetleri 199 gün boyunca bu Sovyet şehrinin kontrolünü Kızıl Ordu’dan almaya çalıştı. Naziler sonunda geri püskürtüldü. Şehir sokaklarında cereyan eden korkunç çatışmalarda, insanların başını çıkarması intihar anlamına geliyordu. Bu koşullarda karargâha bilgi göndermek işi bir sokak kedisi olan “Mourka”ya düştü. Boynuna bağlanan notları kimse farkına varmadan götürüp getiriyordu.
Evcil hayvanına miras bırakma işinin ilki de Rusya’da
Bugüne kadar evcil hayvana miras bırakma uygulamasının ilk olarak 19’uncu yüzyılda Rusya’da gerçekleştiği söyleniyor. Maria Leontieva adında bir tüccarın 100 bin rublelik tüm servetini Serko adlı köpeğine bıraktığı belirtiliyor.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder