“Rusya’nın Masal Haritası”nı takiben “Rusya’nın Lezzetleri Haritası” diye yeni sıra dışı bir harita yayınlanacak.
Harita üzerinde belirli bir bölge veya kentin en bilinen yemekleri yer alacak.
Rusya’nın “yemekleri” haritası, ülkenin masal kahramanları haritasına bir nevi ek olacaktır. Kaydedelim ki, “Rusya’nın Masal Haritası” kültür ve turizm projesi, Moskova’da 2010 Kasım ayında başlatıldı. Projenin başlıca amacı, masal veya destan kahramanlarının olası doğum yerleri hakkında çeşitli enformasyonun birleştirilmesidir.
“Rusya’nın Lezzetleri Haritası”nın temelini, ülkenin eşsiz yemekleri ile tarifeleri oluşturacak. Tasarımcılara göre yerli mutfağın tarihi, turizm güzergâhlarının gelişimine ve yenilerinin ortaya çıkmasına yardım edecek.
Proje artık başlatıldı. Örneğin, yerel yabanturpunun memleketi olarak, Moskova’nın kuzeyinde bulunan Yaroslavl Bölgesi ilan edildi. Bu sebze, Rusyalı çiftçilerin bostanlarında çok iyi yetişir. Ayrıca, Rusların bu sebzeye özel bir ilgisi vardır. Bu ilginin nedeni, yabanturpunun, Rus atasözü ve deyişlerde sıkça anılmasıdır.
Tarihi verilere göre 16. yüzyılda Çar Korkunç İvan özel olarak yabanturpunun yetiştirilmesini emretti. Yetiştirileceği yeri bile göstermiş: Yarloslavl Bölgesi’ndeki Kukuboy köyü. Derler ki, burada yetiştirilen yabanturpunun müthiş tadı varmış, her gün kullanıldığında ise insan organizması gençleşirmiş. Kukoboy köyünde, bugün bile, yabanturpunu yetiştirme geleneği ile üç düzineden fazla yemek tarifesi korunmaktadır. İlgi çeken olay şu ki, “Rusya’nın Masal Haritası”na göre bu köyde masal kahramanı olan cadı Baba Yaga yaşıyor.
Yine Yaroslavl Bölgesi’nde, iki yerli peynir üretim merkezi bulunuyor. Bunlar, “Rossiyskiy” peynirinin üretildiği Ugliç kenti ve “Poşehonskiy” peynirinin üretildiği Poşehonye kentidir.
Harita projesi yapımcıları, “Rusya’nın Lezzetleri Haritası”nda başka ünlü yemeklerin de mutlaka yer alacağını vaat ediyor. Örneğin, “Uralskiye pelmeni” adıyla bilinen bir nevi mantı. Asya ve Avrupa arasında sınır olan Ural’da yaşayan halk için “pelmeni” geleneksel yemeklerden biridir. Yerel halk çoğunlukla avcılık ile meşguldü. Bu yüzden uzun süren seferlerde “pelmeni” çok uygun gelen bir yemek türüydü. “Pelmeni” dondurulduktan sonra kolay taşınır, korunur ve çabuk pişirilirdi. “Pelmeni” yapımı ise tam bir ritüeldir.
Bundan başka, “Rusya’nın Lezzetleri Haritası”nda Kamışin karpuzu da yer alacaktır. Kamışin, Rusya’nın güneyinde bulunan kentlerden biridir. Bostanlarında yetiştirilen karpuzlar, Rusya genelinde ün yapmıştır. Her yıl burada Karpuz festivali düzenlenir.
Rusya’da ün kazanan mutfak ürünlerinden biri de “Tulskiy pryanik” bisküvisidir. Bu geleneksel un mamulü, ülkenin merkezinde bulunan Tula kentinde üretiliyor. Bu ürün, kendine has tat ve görünümüyle ünlüdür. Özel oymalı tahtaların yardımıyla karmaşık desenlerle süslenir. Bazı kaynaklara göre yerli halk, pryanikleri, 17. yüzyılda üretmeye başlamıştı.
Rusya bölge ve kentlerin yemek sembollerinin toplanması devam ediyor. “Rusya’nın Lezzetleri Haritası”nın dijital sürümü, 1 Ocak 2013 tarihi itibariyle herkesin kullanımına sunulacaktır. Organizatörlere göre bu yayın, Rusların tanınabilir özelliklerinden biri olan misafirperverliğin bir yansıması olacak.
Rusya'nın Sesi Radyosu
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder