Kaynak:
http://turkrus.com/
Bizde simit denince akan sular durur... Gevrek, bol susamlı
bir simide, hele yanında peynir ve de çay varsa "hayır" diyecek
birine rastlamak zordur. Rusya'da da simitle eşdeğer lezzetler var. Hem de
boyut boyut. İrili ufaklı. Elbette tadı farklı, ama biçiminden bir benzerlikle
teselli bulabilirsiniz. Üstelik kendine has tatlarına da meftun olmanız işten
bile değil:
"Baranki", "bubliki" ve "suşki". İşte Rusların, özellikle de çocukların vazgeçemediği, buğday unuyla pişirilen peksimet türleri.
"Baranki", "bubliki" ve "suşki". İşte Rusların, özellikle de çocukların vazgeçemediği, buğday unuyla pişirilen peksimet türleri.
Baranka, yani "teker", ilk kez Çar Petro
döneminde resmi kayıtlara girmiş bir yiyecek. Belarus kökenli olduğu tahmin
edilen simit biçimindeki orta sert peksimet bugün de küçük çocukların en
sevdiği yiyeceklerden biri. 7 ila 10 santimetre arasında çapa sahip barankalar 1,5-2,5
santimetre kalınlığında.
Adına şarkılar yazılan "bubliki" ise Odessa'dan
çıkmış ve tüm eski Sovyet coğrafyasına yayılmış, bizdeki simit-poğaçayı
andıran, üstü haşhaşlı, barankaya göre daha yumuşak bir yiyecek.
Suşka ise, adından da anlaşılacağı üzere daha kuru bir
yiyecek. Barankalardan daha küçük pişirilen minik halka şeklindeki suşkalara
"Rus krakeri" demek de mümkün. Diş çıkaran çocukların baranka ve
suşkaya bayıldığını da söylemek gerek. Ama özellikle çay seven yetişkinler de
afiyetle tüketebilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder