Rusya’da bugün 140. doğum günü kutlanan Lenin’in (1870-1924), kültürü Ruslar için eski SSCB’nin kurucusu, ama genç kuşak Ruslar için bir “heykelden” ibaret olduğu belirtildi.
Rus Levada Araştırma Merkezi tarafından yapılan araştırmada, Rusların bu son 10 yıldır, Lenin’in ölümünden sonra, eski Sovyetler Birliği’nin lideri konumuna gelen Josef Stalin’i (1879-1953) devlet otoritesi olarak gördüğü veLenin’e tercih ettiğini ortaya koyuyor.
Araştırma, 20 yıldan az bir süre içinde, Lenin’i dünyanın “en üstün nitelikli adam” olarak gören Rusların sayısının yüzde 72′den yüzde 34′e düştüğünü gösteriyor.
Araştırma, bu düşüşe parelel olarak da Stalin’i “en üstün nitelikli adam” olarak gören Rusların sayısının arttığını (yüzde 12′ye karşı yüzde 36) ortaya koyuyor.
Levada merkezinde sosyolog olarak görev yapan Denis Volkov, Ruslar için Stalin’in eski Sovyetler Birliğinin fetihlerini simgelediği için Lenin’den daha çekici geldiğini söyledi.
Volkov, Rusya’da Lenin’in 16 bin 500′den fazla heykeli bulunduğunu sözlerine ekledi.
Volkov’a göre, 2000 yılında iktidara gelen ve çalkantılı 90′lı yıllardan sonra düzeni sağlamak ve otoritesini oturtmak isteyen Vladimir Putin’le birlikte, Stalin’in popülaritesi arttı.
“Devlet, propaganda yapmak için Stalin’i Lenin’e tercih etti ve Stalin’i Lenin’den daha güçlü bir lider olarak gösterdi” diye konuşan Denis Volkov, “Stalin’in ayrıca Ruslar için önemi, İkinci Dünya Savaşı sırasında Nazilere karşı kazandığı zaferden ileri geliyor” dedi.
Rus Ulusal Strateji Konseyi adlı kuruluşun Genel Başkanı Valeri Homyakov, 2012′de yapılması öngörülen devlet başkanı seçimlerinin yaklaşmasıyla, Putin’in yandaşlarının Stalin’in imajını daha fazla kullanacağını ve Lenin’in tamamen unutulacağını kaydetti.
SSCB’nin 1991 yılında dağılmasına kadar Lenin’in ünü, Stalin’in tersine hiç sarsılmamıştı. Stalin ise, 1953 yılında ölümünden sonra birçok kez eleştirilmiş, onun kişiliğine “tapılması” kınanmıştı.
Siyaset bilimcisi Gleb Pavlovski’ye göre, 1985′ten 1991′e kadar SSCB’yi yöneten Mihail Gorbaçov’un “perestroika” (yeniden yapılanma) politikası Lenin’i gözden düşürdü.
Pavlovski, “Yeni Rusya, artık başlangıcını 1917 Bolşevik devrimine dayandırmak istemiyordu ve Lenin’i unutmak istedi” diye konuştu.
Kremlin’e yakın olan Pavlovski, “Güçlü bir ulusal devlet lideri olarak görülen Stalin’in tersine, devrimci, monarşi karşıtı, tanrı tanımaz ve enternasyonalci Lenin, artık kalabalıkları cezbetmiyor” dedi.
Bu arada internette openok.ru adresinde yayımlanan habere göre, Rusya’nın başkenti Moskova’daki bir okulda yapılan yazılı sınavda bazı küçük öğrenciler, Lenin’le ilgili sorulara, “Lenin dükkanımızın yanındaki heykel”, “Kasketli adam” veya “Kozmonot” gibi yakıştırmalar içeren cevaplar veriyor.
Vladimir İlyiç Lenin’in mumyası, halen Moskova’daki Kızıl Meydan’da bulunan Lenin mozolesi içinde muhafaza ediliyor.
Kaynak :CNN Türk
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder