Çeburaşka (Чебурашка), Rusların efsanevi çizgi film kahramanı.
Amerikalıların hoyrat Mickey Mouse’una karşılık Rusların Çeburaşka’sı o denli iyiliksever, o denli doğasever.
Çeburaşka küçük kafalı, koca gözlü ve iri kulaklı sevimli bir yaratık…
Bu çizgi film kahramanının ortaya çıkışı, ilk kez, çocuk öyküleri yazarı Eduard Uspenski tarafından yazılan “Krokodil Gena ve Arkadaşları” adı ile 1966 yılında yayımlanan bir kitapta oluyor.
Eduard Uspenski’nin kitabında yalnız bir krokodil (timsah) olan Gena, bir hayvanat bahçesinde gece bekçisi olarak çalısıyor. Gena bir gün Rusya’ya Güney Amerika’dan ithal edilen portakal sandıklarından birinin içinde gelen ve terkedilmiş bir telefon kulübesinde yaşayan küçük bir yaratık olan Çeburaşka ile karşılaşıyor…
Kitap, ilk yıllarda çok az ilgi görmüş, ta ki 1969 yılında Soyuz Multifilm yapımı olarak, yönetmen Roman Kaçanov tarafından kukla-çizgi film haline getirilene kadar.
Çeburaşka (Чебурашка)'nın karakterlerinden Krokodil Gena'nın şarkısının sözleri Aleksandr Timofeyevski (Александр Павлович Тимофеевский) tarafından yazıldı ve müziği Vladimir Şainski (Владимир Яковлевич Шаинский) tarafından bestelendi. Bu şarkı, Bolşoy Çocuk Korosu'nun solisti "Seryoja" Papamonov'un favorilerinden biriydi.
1969 yılındaki çizgi filmde Çeburaşka, sanatçı Leonid Shvartsman tarafından seslendiriliyor ve bu nedenle Uspenski onu Çeburaşka’nın babası olarak adlandırıyor.
Uspenski, Çeburaşka’nın kartal ve baykus karışımı gözleri olduğunu yazmasına rağmen Shvartsman karakteri farklı olarak değerlendiriyor. Itogi dergisinde yapılan bir röportajda “’Çeburaşka’nın kartal baykus karısımı gözleri oldugunu düşünmüyorum, onun gözleri daha çok bebek gözlerine benziyor,” diyor.
Dört çizgi filmden sonra Çeburaşka, Sovyetler Birliği’nde çocukların sevgilisi, ailelerin birer ferdi haline geldi. Resimleri, şeker kağıtlarına basılıyor, çocuk bahçelerinin duvarlarına çiziliyordu. İsmi popüler sözlüklere bile girdi.
2004’de yayınlanan bir dergide Iskusst Vo Kino “Gena, Shapoklyak ve Çeburaşka üçlüsü bizim popüler kültürümüzün temeli,” diyor …
Çeburaşka, Turin kış olimpiyatlarında Rus takımının resmi maskotu oldu.
Turin Kış olimpiyatlarında kalpleri fethettikten sonra ise bu ünlü Sovyet çizgi film karakteri Japonya’da da yıldız oldu…2001’de Japonyada fenomen olduğundan bu yana Çeburaşka’nın tişörtleri , oyuncakları ve diğer eşyaları yok satıyor…
Tokyo Televizyonu Çeburaşka’nın ve onun arkadası pipo içen bir timsah olan Krokodil Gena’nın filmini çekmeye karar verdi…Animasyondaki üstünlükleri malum olan Japon çizgi film endüstrisinin karakterleri arasına girdi.
1960’lardan 1980’lere kadar Soyuzmultfilm animasyon stüdyosu tarafından üretilen eski Çeburaşka çizgi filmlerine benzeyen yeni Japon çizgi filmleri de eski animasyonlara dayanıyor.
Çeburaşka’nın başarılı olduğu tek şey uluslararası pazarda boy göstermesi değil kuşkusuz.
Çeburaşka bebekleri, sadece Ruslar arasında değil, bütün dünyada çok popüler oldu…
Optimum dergisinin Rusca yayınında bulunan bir makalede Çeburaşka’nın sivil toplumun bir simgesi olduğu iddia ediliyor…
Çeburaşka’yla ilgili biraz daha fikir edinmek için aşağıdaki linkten hikayesini de özetleyen videoyu izlemek yararlı:
Çeburaşka’yı ilk izleyen o zamanın Rus çocukları şimdi artık 40’lı, 50’li yaşlarını yaşıyorlar ve artık torunları ile birlikte yeniden keyifle izliyorlar…
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder