Moskova

Moskova

15 Mayıs 2020 Cuma

Bin Gölün Ülkesi: Gizemli Altay Cumhuriyeti'nin doğal güzellikleri







Rusya’nın Kazakistan - Moğolistan sınırındaki Altay Cumhuriyeti, 20 bin nehir, 7 bin gölle benzersiz bir coğrafya olarak biliniyor.

Göz alıcı doğal manzaraları, efsane ve geleneklerle dolu tarihi ve gizemli yerleriyle dikkat çeken Altay bölgesi, dünyanın dört bir yanından turistlerin ilgi odağı.

Sputnik, Altayların cazibe merkezlerinden bazılarını bir galeride topladı.

Altay Bölgesinin en yüksek dağı olan Beluha Dağı bölge sakinleri tarafından kutsal sayılır ve ihtişamlı manzarasıyla görenleri şaşırtıyor.
Esrarengiz Prenses mumyasının keşfedildiği Ukok Platosu, Sibirya steplerine ait kuru ve sert iklimi ile tanınan bir bölge. Günümüzde UNESCO Dünya Doğal ve Kültürel Mirasları Listesi'nde bulunuyor.

Altay'daki Aya Gölü yakınlarında yer alan Şeytan Parmağı Dağı. Bir pençe ya da parmağa benzeyen bir çıkıntı şekli, bu dağın böyle adlandırılmasına neden oldu. Dağın kutsal bir kuvvete sahip olduğuna inanılıyor, insanlar burayı enerji toplamak, çeşitli hastalıklara şifa bulmak için ziyaret ediyor

Altay Cumhuriyeti'nin iki en büyük nehri olan Çuya ile Katun'un birleşme yerinde bulunan Ak Uzuk bölgesi, yerli halk tarafından kutsal olarak görülüyor. Göz alıcı doğa manzaraları sayesinde bu bölge ayrıca turistlerin en uğrak yerlerinden biri. Nehirlerin sularının rengi de farklı: Katun'un suları turkuaz, Çuya'nınki ise gri.




Altay Cumhuriyeti ( Респу́блика Алта́й / Respublika Altay), Rusya'nın en güneyinde yer alan, federasyona bağlı bir özerk cumhuriyet.

Orta Asya'da Asya kıtasının coğrafî merkezinin hemen kuzeyinde ve Güney Sibirya'da yer almaktadır. Batı'da Kazakistan, kuzeyde Rusya, doğuda Tuva ve Hakas Cumhuriyetleri, güneyde Moğolistan, Doğu Türkistan ve Kazakistan ile komşudur.

Cumhuriyetin toprakları dağlık bir görünüm arz eder. Çok sayıda akarsu ve göller görülür. En yüksek dağ — (Rusça:Beluha ) olarak söylenen yöre Türk dillerinde ise (Altayca: (Üç-Sümer (3 tepeli), Kadınbajı), (Kazak Türkçesi: (Muztav Şını) — 4506 m, Sibirya coğrafyasının en yüksek noktasıdır.

Akarsu ve gölleri

Tungur köyünden Katun akarsuyu

Altay Cumhuriyeti'ndeki en büyük akarsular Altay Türkçesinde kadın diye söylenen Katun Biy-su (Bey suyu) iken en büyük göl — Teles (Altın-köl) su yüzeyi alanı 230,8 km² ve derinliği 325 metredir.

"Manas" destanında Altay hakkında

Altay (al — ruh, mukaddes; tay — dağ)— Kutsal dağ ya da Altındağ denilen bir manada söylenilmiştir. Dünyanın en uzun destanı olan «Manas» destanının bütün varyantlarında geleneğe göre korunan ve özlenen bir yerin adıdır. Destanın metinlerinde «Ertış, Orkun — iki akarsudur. Gerek tarihi kaynaklarda gerek destan metinlerinden anlaşıldığı kadarıyla Altay bölgesinde belirli bir süre Moğol soylu Kalmak (Kalmık) topluluğu hakim olmuştur. Kırgızlar, Altaylar, Hakaslar başta olmak üzere Türk soylu halklara çok eziyet yapmışlardır. Metinlerde düşman veya zarar veren ulus diye bahseder. Destanda bazı toponomler boyunca bilgiler verir. Manas'ın doğum yeri hakkında:

Adamdın cetpes dabaası,
Altaydın Salkın-suunda
Anda tuulgan neme deyt,
Kırgızdın kıraan Manası.
Ertıştın suun cerdegen,
eregişken adamdar
Egerde anı cenbegen (Сагымбай Орозбаков, Кол жазмалар фондусу, 1790-инв., 360-б.).
Özü Altayda tuuldu,
Bilsen Kadır tün keldi.
Bul Altaydın tüzünö

— diye yazılmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder