11 Mayıs 2010 Salı

Spasiba Deduşka

Rusya, 9 Mayıs Zafer Bayramı heyecanını yeniden yaşadı...
İkinci Dünya Savaşı'nda Nazi Almanyası'nın mağlup edilmesinin yıldönümü olan 9 Mayıs Zafer Bayramı 65. yıldönümü törenlerinde, Rus ve Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) üyesi ülkelerin yanı sıra ilk defa Amerikan, İngiliz ve Fransız askerleri de Kızıl Meydan'daki kutlamalara katıldı.
Zafer Günü Rusya'da en önemli bayram olarak kutlanırken, bu yıl 65. yıldönümü kutlamalarına önceki yıllara kıyasla daha fazla önem verildiği ve bayram hazırlıklarının bütün televizyon kanallarında günlerce büyük yer tuttuğu dikkat çekti.
Kızıl Meydan'daki törenlerde tanklar, zırhlı personel taşıyıcıları ve Topol-M tipi kıtalararası balistik füzeler boy gösterirken, savaş uçakları ve helikopterler de Kızıl Meydan üzerinde gösteri uçuşu yaptılar. Törende ayrıca, İkinci Dünya Savaşı sırasında kullanılan T-34 tipi tanklar ve askeri birliklerin giydiği üniformalar da sergilendi.
Törene Amerikan, İngiliz ve Fransız askerleri 75 kişilik birlikler halinde katılırken, 11 bin Rus askerinin yanında Türkmenistan ve Polonya birlikleri de yer aldı.
Zafer Bayramı coşkusuyla meydanları dolduran yüzbinlerce Moskova’lının verdiği izlenim ise faşizm benzeri bir illetin insanlığın başına musallat olması halinde yeniden tepelemekten geri durmayacakları şekindeydi.
Zafere giden yol zor, meşakkatliydi. 26,6 milyon kişinin Nazi Almanyası’na karşı yapılan savaşta can verdiği bir kez daha hatırlandı...
Medvedev, geçen hafta çeşitli basın kuruluşlarına verdiği demeçte, Rusya'nın 8,5 milyonu asker yaklaşık 26 milyon vatandaşını kaybettiği İkinci Dünya Savaşı'nda Sovyetler Birliği'nin katkısının gözardı edilmesine sert tepki göstermişti. Ancak bayram hazırlıkları sırasında Sovyetler Birliği lideri Stalin'i de eleştiren Medvedev, Stalin'in hem doğru hem de kabul edilemeyecek yanlış kararları olduğunu söylemişti.
Medvedev, "Cephelerde savaşan askerleri, fabrikalarda erkeklerin yerini alan kadınları ve yaşlarının çok çok üstünde acılar çeken çocukları asla unutmayacağız. Bu savaş bizi güçlü bir ulus yaptı" ifadesini kullandı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder