100 ANA Rus yemeği
Rus Mutfağı
Kira Lisitskaya
Kaynak: https://www.rbth.com/russian-kitchen/334397-100-main-russian-dishes
Doyurucu çorbalar, yumuşak tatlılar,
kabarık hamur işleri... Rus mutfağı, çeşitli bölgelere ve halklara ait çok
sayıda yemeği içerir. Rusya'da deneyebileceğiniz başlıca lezzetleri seçtik.
100. Eçpoçmak
Eçpoçmak eskiden
göçebelerin geleneksel yemeğiydi: İnsanlar çiğ et dolgusunu üçgen şeklindeki
bir böreğe koyar ve özel bir delikten sıcak et suyu dökerlerdi, böylece gerçek
bir sıcak yemek haline geldi. Günümüzde, eçpoçmak Tataristan
Cumhuriyeti'nin bir ticari markası olarak kabul edilir.
99. Sığ
Ruslar
çayı keşfetmeden önce, sbiten soğuk mevsimde ısınmak için ana
içecekti. Bal, otlar (nane, adaçayı, vb.) ve baharatlarla (kakule, karanfil,
tarçın) kaynar suda eritilirdi. Sbiten özellikle pryaniki (zencefilli
kurabiye) ve ev yapımı kurabiyelerle lezzetlidir.
98. Çudu
Dağıstan'da çudus,
Karadeniz kıyısındaki çyebureks kadar popülerdir. Kuru bir tavada pişirilen ve
tereyağı veya yağ ile yağlanan et veya sebze dolgulu ince veya kabarık bir
yassı ekmektir.
97. Okroşka
Okroşka tarifleri 18.
yüzyılın sonlarından itibaren yemek kitaplarında bulunabilir. Klasik okroşka, ince
kıyılmış sebzeler, et ve otlarla beyaz kvas (tatlı değil) ile yapılır. Daha
sonra kvasa bir dizi alternatif ortaya çıktı - maden suyu, kefir, ayran ve
diğer süt ürünleri.
96. İrmik lapası
Rus
çocukları bu lapayı evde, anaokullarında, okullarda ve kantinlerde
kahvaltıda yerler. Birçok Rus için mannaya kaşa, aynı anda hem en iyi hem
de en kötü çocukluk anısını çağrıştırır. Bir yandan, bu lapa topaklar içerebilir,
ancak diğer yandan, sütlü irmik kaşası her zaman reçelle servis edilir. Çok
lezzetli!
95. Kalitki
Karelya
ve Kuzey Rus mutfağının bu geleneksel yemeği, adını Eski Rusça'da
küçük bir kese ('kalita') olarak adlandırılan ve şekli de ona benzeyen bir
şeyden almıştır. Esasen mayasız çavdar hamurundan yapılan turtalar olan kalitki'nin dolguları
çok farklı olabilir: tahıllar, patates püresi, meyveler, vb.
94. Kalaç
Eskiden, kalaç en
sevilen Rus fast food'uydu. Bu simit benzeri ekmek genellikle tutmak
için bir "sap" bulunan bir "kettlebell" şeklinde
pişirilirdi. Yerel kalaç'lar bugün Kolomna, Tobolsk ve Murom
kasabalarında denenebilir.
93. Adıge peyniri
Adygei
peyniri, inek sütünden yapılan yumuşak beyaz bir peynir türüdür. Adygea
Cumhuriyeti'ndeki Çerkesler tarafından üretilir. Bu peynir genellikle
salatalara ve çorbalara eklenir. Ayrıca et ve balık pişirebilir veya syrniki,
cheesecake ve diğer tatlılar yapabilirsiniz.
92. Fıstıklı kurabiye halkaları
Sovyet
zamanlarında bu kurabiyeleri her okul kafeteryasında ve her markette bulabilirdiniz.
Şimdi, tamamen karmaşık görünmüyor, ancak kurabiye hamurunun basitliği
fındıklarla dengeleniyor, bu yüzden ne kadar çok fıstık - o kadar lezzetli.
91. Balık rasstegai
Balık
dolgulu bu turtalar geleneksel olarak üstü "açılmamış" gibi
açık şekilde pişirilir (bu nedenle adı). Neredeyse her balık işe yarar, ancak
alabalık veya somon genellikle şenlikli günlerde kullanılır.
90. Pudra şekerli kızılcık
"Karlı"
ve ağızda patlayan çok tatlı bir kabukta ekşi meyveler - çocukluğundan beri bu
tatlıyı bir karton kutuda hatırlayanların sayısı böyledir. Ve bugün hala bu
ambalajda satılıyor. Kendiniz yaparsanız, kızılcık yerine kızılcık da
kullanabilirsiniz.
89. Turşu mantarları
Süt
mantarı, beyaz mantar, chanterelle mantarı genellikle turşu yapımında kullanılır.
Tuzlanmış mantarlar meze olarak servis edilir ve ayrıca çorbalara, salatalara
eklenir, börek ve kreplerin dolgusu olarak kullanılır.
88. İnci arpa lapası
Çar
lapası - Rusların bu lapayı mantar veya etle pişirmenin eski yoluna
verdikleri addır. İnci arpa kraliyet ailesi tarafından çok değerliydi. Hatta
II. Nikolay'ın taç giyme töreninde bile servis edildi. Mantarlı bu tarif Büyük
Petro'nun favorilerinden biriydi. Ve inci lapasını ordunun diyetine sokan da oydu.
87. Patlıcan havyarı
Bu
sebze mezesi, 1970'lerde 'Ivan Vasilievich Changes Profession' adlı ünlü Sovyet
komedisi sayesinde popüler oldu. Patlıcan havyarı orada çarın ziyafet
masasında önemli bir yere layık, çok nadir bir "yurtdışı" lezzeti
olarak gösterildi. Bu sahne o kadar popülerdi ki birçok Rus hala patlıcan
havyarına "yurtdışı" diyor.
86. Kovrijka
Kovrijka, baharatlar,
bal, kuru üzüm ve şekerlenmiş meyvelerin eklenmesiyle büyük, yumuşak bir
zencefilli ekmeğe benzer. Kovrijka'nın yabancı "akrabaları"
arasında Alman Stollen ve İngiliz zencefilli ekmeği bulunur.
85. Perepeçi
Bu,
vatrushka veya küçük bir pizzayı anımsatan Udmurt mutfağının bir
yemeğidir. Perepeçi'de lahana veya ısırgan otu gibi et, mantar veya
sebze dolguları bulunabilir.
84. Karavan
Bu düğün
Slav ekmeği mutluluk ve bereketin sembolü olarak kabul edilir. Geleneksel
olarak ekmekten kalıplanmış kulaklarla (refah için), kartopu gülü salkımlarıyla
(çocuklar için), iki yüzük veya bir çift kuğuyla (sadakat sembolü olarak)
süslenir. Gelin ve damat karavaydan ilk ısırık alan kişilerdir ve ardından
sanki mutluluklarını paylaşıyormuş gibi tüm misafirlerle paylaşırlar.
83. Kurnik
Kurnik, Don
ve Kuban Kazakları tarafından düğünler için pişirilen geleneksel bir etli
börektir ve daha sonra tarifi Rusya'nın her yerine yayılmıştır. İç harcı
çoğunlukla tavuktu ("kuritsa" Rusçada) - bu yüzden kurnik olarak
adlandırılırdı. Ancak kuzeyde kurnikler balıkla da hazırlanır.
82. Kuşkonmaz çorbası
Bu
yeşil çorba, bol miktarda taze (veya çözülmüş) kuzukulağı ile patates ve yumurta
ile kaynatılır. Ayrıca sıklıkla tavuk veya dana suyu ile de yenir. Önemli
olan servis ederken ekşi krema ve taze otları unutmamaktır!
81. Ryazhenka
Bu
fermente süt ürünü fermente inek sütünden yapılır. Bileşimleri benzerdir,
ancak ryazhenka daha iyi sindirilir. Sütün aksine, ryazhenka hassas
bir kremsi renge ve karamel aromasına sahiptir. Daha önce, ryazhenka süt
ve ekşi kremadan bir fırında düşük bir sıcaklıkta hazırlanırdı, ancak şimdi
teknoloji basitleştirildi - ryazhenka süt ve özel fermentlerden
yapılır.
80. Havyarla doldurulmuş yumurtalar
Sovyet
Yılbaşı ziyafetinin klasiği ! Haşlanmış yumurtaların yarısına sarısı,
otlar, mayonez (elbette!) doldurulur ve kırmızı veya siyah havyarla süslenir.
79. Hıçin
Kafkasya'daki
Kabardey-Balkarya ve Karaçay-Çerkesya cumhuriyetlerinde, çeşitli
dolgularla yapılan khychin pidesi sofranın gerçek kralıdır.
Balkar khychinleri ince pidelerdir, Karaçay khychinleri ise kefir
veya sütle kabarık hamurdan yapılır. Çoğunlukla patates, otlar ve etle
doldurulurlar.
78. Kuliç
Bu Rus
Paskalya ekmeği silindirik bir şekle sahiptir ve üstü pudra şekeri, kuru üzüm,
fındık ve şekerlenmiş meyvelerle süslenmiştir. Geleneksel olarak kulichs ,
Paskalya arifesinde yumurta ve Paskha süzme peyniriyle birlikte kutsanır.
77. Paskha
Bu
süzme peynir tatlısı yılda bir kez yapılır - Paskalya'da. Paskha (Paskalya)
süzme peyniri, Rabbin Mezarı'nı simgeleyen kesik bir piramit şeklindedir. Süzme
peynire ek olarak, Paskha tereyağı, ekşi krema, yumurta ve şeker
içerir. Kuru üzüm, şekerlenmiş meyveler ve limon kabuğu rendesi de tat
vermek için eklenir.
76. Karabuğday lapası ve çizikler
Bu, kamp
lapasının bir çeşididir - lezzetli ve doyurucu bir yemeğin minimum sayıda
malzemeden hazırlandığı zamandır. Sadece et parçalarını veya pastırmayı soğanla
kızartın ve sonra hepsini karabuğday ve baharatlarla güveçte pişirin.
75. Fırında elma
Tatlı
bir şey isteyen var mı? Bu eski Rus tatlısı tüm elma tutkunlarına hitap
edecektir. Bir elma alın, çekirdeğini çıkarın, içini süzme peynir ve kuru
üzümle doldurun ve üstüne tarçın serpin veya tatlılık için biraz bal ekleyin.
Sonra hazır olana kadar pişirin!
74. Yengeç çubuğu salatası
Sahte
yengeç, diyeceksiniz... ve haklı çıkacaksınız. Yine de, pirinç, konserve
mısır ve yengeç çubuklarından (kıyılmış balık ve nişastadan oluşur)
oluşan bu Sovyet salatası, Rusya'daki en ciddi anlarda her zaman ortaya
çıkar.
73. Şangi
Şangi, vatruşki'ye benzer,
ancak çoğunlukla tuzlu bir dolguyla pişirilir. Başlangıçta bezelye lapası ve
ekşi krema ile pişirilirdi, ancak şimdi patates püresi, süzme peynir,
karabuğday ve yumurta içeren versiyonları daha yaygındır. Şangi'yi çorba,
çay veya sütle sıcak olarak yiyin.
72. Krep kek
Birkaç
bliny yeterli değilse, her zaman çok katlı bir pasta yapabilirsiniz.
Ve bunun için Maslenitsa haftasını beklemenize gerek yok. Bir pasta için 20
krep pişirmek, ekşi krema bazlı krema ile yağlamak ve pastayı 3-4 saat
buzdolabında bekletmek yeterlidir. Ardından çay için lezzetli pasta hazırdır.
71. Dolma Biber
Doldurulmuş
biberler her zaman muhteşem görünür ve ısıl işlem sayesinde, iç harcı
biberlerin ve sosun lezzetini, ister et suyu, ister krema, ister domates veya
ekşi krema sosu olsun, içine çekecek zamana sahiptir. En yaygın dolgu, pirinçli
veya pirinçsiz kıymadır, ancak peynirli veya sebzeli biberler daha az lezzetli
değildir.
70. Moskova Pastası
Bu
pasta 2015 yılında Rus başkentinin gastronomik sembolü olarak ortaya çıktı.
'Moskova pastası' beze, fındık ve kaynatılmış yoğunlaştırılmış süt içerir.
Pastanın üzeri kırmızı krema ile kaplıdır ve üzerinde şehrin kurucusu Yury
Dolgoruky'nin heykelinin tasviri ve üstünde beyaz çikolatadan yapılmış
"Moskova" yazısı bulunur.
69. Tembel vareniki
Tembel
aşçılar için bir halk yemeği: tvorog hamurundan bir rulo yapın, parçalara
ayırın, istediğiniz reçeli ekleyin, kapatın ve kaynar suda haşlayın. Harika
sonuç!
68. Tsvetaeva pastası
Bu
elmalı turta, Rus şair Marina Tsvetaeva'nın ailesinde sıklıkla pişirilirdi.
Tatlının özelliği, narin ekşi krema hamurundadır. Sonbahar elmaları en uygunudur.
Tsvetaeva'nın şiirinin hayranları genellikle doğum gününü 8 Ekim'de en sevdiği
turtayı yaparak kutlarlar.
67. Uha
11-12.
yüzyıllarda, 'ukha' kelimesi et suyu (mantar, tavuk vb.) anlamına gelen hemen
hemen her çorbanın adıydı. Sonunda, 18. yüzyılda, ukha bir balık yemeği oldu.
Modern ukha, soğan, patates, havuç ve baharatlarla bir veya daha fazla balık
türünün berrak et suyuna sahip bir çorbadır. Balıkçılar ukha'yı ateşte
pişirir ve sonuna biraz votka ekler.
66. Mimoza salatası
Rus
Yeni Yılı bu salata olmadan düşünülemez! Birkaç kat konserve balık
(çoğunlukla somon veya uskumru/uskumru damak tadınıza göre), rendelenmiş yumurta
beyazı ve sarısı, peynir ve yeşillik - ve Mimosa'nız hazır.
65. Pastil
Eski
bir Rus lezzeti olan pastila, 14. yüzyıldan beri bilinmektedir. Anavatanı
çoğunlukla Moskova yakınlarındaki Kolomna şehri olarak anılır. Pastila elmadan,
baldan ve bazen yumurta beyazından yapılır.
64. Zefir
Adını
batı rüzgarının antik Yunan tanrısı ve baharın habercisi Zephyrus'tan alan,
meyve püresinden yapılan yumuşak bir tatlı. Zefir (bir tür
sertleştirilmiş hatmi) , pastilanın daha küçük kardeşidir ve sadece
şekliyle değil, aynı zamanda geleneksel bal yerine şeker kullanımıyla da
farklılık gösterir.
63. Baranki
Baranki,
7-10 cm çapında daire veya oval şeklinde pişirilir. Baranki'nin ana
özelliği, benzersiz pişirme yöntemi sayesinde parlak yüzeyidir: önce
kaynatılır, sonra kurutulur ve ancak ondan sonra pişirilir. Güneşi sembolize
ederler, bu yüzden Slavlar evlerini baranki çelenkleriyle çok hevesle
dekore eder veya onları semavere asarlardı.
62. Bubliki/ simit
Bubliki barankiye benzer,
ancak daha büyüktür - çapı 20 cm'ye kadar ulaşır. Hamur daha yumuşaktır,
bu nedenle bubliki baranki gibi aylarca saklanamaz.
61. Solyanka
Bu
çorbanın alışılmadık ekşi-tuzlu bir tadı vardır - hepsi turşu,
zeytin, limon ve bazen de içine eklenen kvass ile ilgilidir. Üç tür solyanka vardır:
et, balık ve mantar. Sovyet döneminde solyanka konservelerde hazır çorba olarak
bile satılırdı.
60. Leningrad pastası
Leningrad pastası, tereyağlı
kremaya batırılmış ve çikolata sosuyla süslenmiş kurabiye keklerine dayanır. En
lezzetlisi, kenarlarındaki fındık kırıntısı kaplamasıdır. Pasta ilk olarak,
hala faaliyette olan ünlü Leningrad (şimdiki St. Petersburg) kafesi 'Sever'
("Kuzey")'de yapılmıştır.
59. Öpücük
Eski
zamanlarda, kissel suyla fermente edilmiş yulaf ezmesinden yapılan
ayrı bir yemekti - yani bir pudinge benzer bir şeydi. Modern kissel,
nişastalı koyu bir meyve ve çilek içeceğidir. Mağazalarda, suda eritilmesi
gereken briketler şeklinde satılır, ancak çocuklar bunları tıpkı böyle
çiğnemeyi severler.
58. Belyaşi
Tatar
ve Başkurt mutfağından gelen bu yemek, Sovyet döneminde popüler bir
sokak yemeğiydi. Kıyma ile doldurulmuş kızarmış donut tarzı hamurlar, tren
istasyonlarında ve sadece burada değil, büyük talep görüyordu.
57. Varenye
Rusya'da varenye
(reçel veya konserve) birçok şeyden yapılabilir: meyveler, meyveler
ve hatta çam kozalakları. Astrahan Bölgesi'nde karpuz da kullanılır - böyle
varenyelere nardek veya "karpuz balı" denir.
56. Turşu/Hafif tuzlu salatalık
Sarımsak
ve dereotu ile tuzlanmış çıtır salatalıklar , votka içerken yenen geleneksel
bir Rus atıştırmalığıdır ve salatalık salamurasının akşamdan kalmalığa iyi
geldiği iddia edilmektedir. Ayrıca salatalıklar patatesle birlikte meze olarak
iyidir, salatalarda (vinegret) ve çorbalarda ( rassolnik ) kullanılır.
55. Waffle tüpleri
Birçok
kişi bu tatlıyı çocuklukla ilişkilendirir. Sovyet döneminde kaynatılmış
yoğunlaştırılmış sütle çıtır çıtır waffle tüpleri almak gerçek bir
ziyafetti! Bunlar genellikle satışa sunulmazdı ve kişisel bir waffle ızgarası
lüks sayılırdı.
54. Lahana turşusu
Havuç
ve ekşi kızılcıklarla lahana, tuzlu bir solüsyonda birkaç gün fermente
edildikten sonra her durum için harika bir atıştırmalığa dönüşür. Bazen
lahanaya bir elma, pancar veya dolmalık biber eklenir.
53. Darı kabak lapası
Darı, balkabağıyla
mükemmel bir uyum sağlar, tadını zenginleştirir ve kendine özgü bir tat verir.
Fındık, kuru üzüm ve kuru kayısı ekleyin - ve mükemmel bir Rus kahvaltısı elde
edersiniz!
52. Şeker dilleri
En
popüler Sovyet (ve modern) tatlılarından biri şeker "dilleri" dir.
Üzerine şeker serpilmiş milföy kekleri. Dahiyane olan her şey basittir!
51. Oset pastası
Muhtemelen
Rusya'da bulabileceğiniz en popüler bölgesel yemeklerden biridir! Oset
turtalarının et ve et suyu ile fyddzhyn , peynirli walibah ve
fasulye ile kadurdzhyn gibi birçok çeşidi vardır . Aslında,
telaffuz etmektense yemek daha kolaydır!
50. Rum baba kekleri
Rum keki
mi? Biraz. Muffin hamurundan yapılan Rum-baba, az miktarda konyak
veya romla şurupta ıslatılır ve şekerli şekerleme ile kaplanır. 'Baba', Batı
Rusya'da şenlikli kek için kullanılan eski bir isimdir.
49. Vinegret sosu
Fransa'da
salata sosu anlamına gelen kelime, Rusya'da tam bir salata haline geldi.
Vinaigrette, büyük olasılıkla Avrupa'dan Rus mutfağına girdi. Klasik Rus
vinaigrette'i, ince kıyılmış haşlanmış pancar, havuç, patates, soğan, bezelye
ve tuzlanmış veya salamura edilmiş salatalıktan oluşur ve yağ ve sirke sosuyla
servis edilir. Vinaigrette'in birçok versiyonu vardır - lahana
turşusu, fasulye, mantar, et, doğranmış yumurta ve ringa balığı gibi
malzemelerle.
48. Çak-çak
Tatlı
bal şurubuna cömertçe batırılmış bir sürü çıtır hamur parçası – geleneksel
Tatar çak-çak kurabiyeleri bundan yapılır. Tatar dilinde “çak-çak” “biraz”
anlamına gelir: belki de tatlıların yapıldığı küçük hamur parçalarıyla
ilgilidir.
47. Pozharsky pirzolaları
Bu çıtır
altın rengi krutonlu tavuk pirzolaları Rus mutfağında 19. yüzyılın
başlarında ortaya çıktı: Torzhok (Tver Bölgesi) kasabasındaki Evdokim
Pozharsky'nin meyhanesinde pişirildi ve kulaktan kulağa yayılan yorumlar anında
ülke çapında memnun edici yorumlara yol açtı. İmparator Nicholas I bile bu
yemeği beğendi!
46. Tatlı zapekanka
Kuru
üzümlü yumuşak süzme peynir zapekanka (cheesecake'e benzer) Rus mutfağının en
sağlıklı tatlılarından biridir. Ekşi krema veya ev yapımı reçelle
birleştirildiğinde gerçek bir gastronomik zevke dönüşür.
45. Şarlotka keki
Bu
popüler Rus elmalı turta, İmparator I. Alexander'ın Fransız şefi tarafından
icat edilen Charlotte Russe tatlısının halk versiyonudur. Başlangıçta krema ve
çırpılmış kremadan oluşan bir kekti, daha sonra elmalı bir bisküviye dönüştü.
Bir çocuk bile pişirebilir!
44. Guryev lapası
Meyveli
ve fındıklı yumuşak irmik bu kaşayı bir tatlıya dönüştürüyor. Yulaf lapası,
19. yüzyılın başlarında Rusya Maliye Bakanı Dmitry Guryev'in evinde aşçı olarak
görev yapan bir köylü olan Zakhar Kuzmin tarafından icat edildi. Tarifi çarlık
zamanlarından beri değişmeden kalmıştır.
43. Soçnik
Lor
peynirli dolgulu bir kurabiye hamuru - ve ÇOK lezzetli! Ve okuldan işe her
zaman kantinlerin menüsündeydi. "Soçnik" kelimesi "sok"
("meyve suyu") kelimesinden gelir, çünkü eski tarifte meyve suyu
kullanılırdı. Şimdi kendiniz yapabilirsiniz ve çok daha kolay!
42. Smetannik
Tüm
ekşi krema tutkunlarına selamlar! Ekşi krema üzerinde pişirilen ve ekşi kremaya
batırılan bisküviler bu klasik Rus pastasının temelini oluşturur. Ve her
şef genellikle onu kendi tarzında dekore eder, bu yüzden yaratıcılığın sonu
yoktur.
41. Rassolnik
Bu
çorba, salatalık turşusuna dayanır. Turşu suyu (Rusçada "rassol")
çorbaya hoş bir ekşilik verir. Ayrıca, et suyuna buğday (genellikle inci arpa),
patates ve et parçaları da eklenir. Turşunun en ünlü iki versiyonu Moskova
ve Leningrad adını taşır. 'Leningrad' rassolnik sığır eti suyu ile yapılırken,
'Moskova' rassolnik tavuk suyu ile yapılır.
40. Komposto
Çorba,
ana yemek - ve tatlı olarak kuru meyvelerden yapılan komposto. Bu meşrubat
için en iyi malzemeler elma, armut, kayısı ve kuru üzümdü. Büfelerde
çok popüler bir içecek!
39. Tavuk Kiev
Yemek
tarihçileri, Tavuk Kiev'in 20. yüzyılın başlarında (Moskova veya St.
Petersburg'da) icat edildiğine ve daha sonra Sovyet restoranları tarafından
Tavuk Kiev olarak yeniden adlandırıldığına inanıyor. Yine de tarif SSCB'den
beri değişmedi: bu, tereyağı ve otlarla doldurulmuş ekmekli bir tavuk
pirzolası.
38. Tvorog halkası
Rus
mutfağında tvorog (süzme peynir) ile yapılan birçok tatlı vardır ,
ancak bu tatlı muhtemelen en zarif olanıdır. Tatlı dolgulu bir
muhallebi pastası 19. yüzyılda çarın sofrasındaydı, ancak halk gurmelerine
ancak Sovyet yıllarında sunuldu.
37. Pirozhki
Tuzlu
dolgulu küçük pirozhki (turtalar) geleneksel olarak çorbalarla
yenirken, tatlı olanlar içeceklerle - sbiten (bkz. No. 99), komposto veya çayla
- iyidir. Pirozhki için en popüler dolgular lahana, kıyma, mantarlı
patates püresi, yumurtalı pilav, meyveler ve elmalardır.
36. Vatruşka
Tarihçiler
bu kelimenin Rus mutfağında nasıl ortaya çıktığına ve ne anlama geldiğine hâlâ
karar veremiyor. Bazıları "ateş" kelimesiyle ortak bir kökü olduğunu
söylüyor, bazıları "doldurma" kelimesinden geldiğini düşünüyor, ancak
bu neyse ki tadı etkilemiyor. Süzme peynir veya reçelle harika bir
tatlı çörek!
35. Çibörek
Bu büyük
etli börek, Kırım Tatar mutfağının ikonik yemeğidir ve tüm Karadeniz
kıyılarında temel bir sokak yemeğidir. Tadını unutulmaz kılan şey, et, baharat
ve et suyunun muhteşem tuzlu dolgusudur.
34. Golubtsy
Kıyma
ve pirinçle doldurulmuş bu Rus lahana rulolarının adı tam anlamıyla
"güvercinler" anlamına gelir, ancak yalnızca şekli için. En zor şey
her şeyi lahana yaprağına sarmaktır. Ancak, tüm malzemelerin önce bir tavada
birlikte haşlandığı tembel bir seçenek de vardır.
33. Çurçkhela
Üzüm
veya nar suyunda bir dizi fındık, Rusya'nın güney bölgelerinde deneyebileceğiniz
en ünlü tatlıdır. Çurçkhela, Gürcü kökenlidir ve Sovyetlerin Karadeniz
kıyısında tatil yapmaya başlamasıyla SSCB'de çok popüler hale gelmiştir.
32. Sırlı süzme peynir barları
Çikolata
kaplı süzme peynir barları 1930'larda SSCB'de ortaya çıktı. Bu ikram
çocuklar arasında hızla popüler oldu. Süzme peynire ek olarak, lezzet için
tereyağı, tuz, şeker ve diğer meyveli dolgu maddeleri içerirler. Çikolata
kaplaması onları sevilen Sovyet dondurması 'Eskimo'ya benzetir.
31. Patates püresi ile pirzola
Sovyet
büfelerinde servis edilen pirzolalar çok narin bir tada ve ev yapımı
olanlardan farklı bir kıvama sahipti. Sırrı ekmekti: etten tasarruf etmek için
ekleniyordu (kıyma sığır eti ve domuz etinden yapılırdı), ama çok iyi sonuç
verdi. Ve sütlü patates püresi garnitür ve içecek olarak. Hayatımın en iyi öğle
yemeği!
30. Mannik
Manka (irmik)
ve kefirden yapılan basit ve hızlı bir kek. İrmik bu keki yumuşak ve
havadar yapar. Mannik'in üzerine reçel veya pudra şekeri koyun!
29. Nevski Pastası
Bu
turta, havadar hamuru ve kremasıyla anında fethediyor. GOST'a (Devlet
Standardı) göre krema, tereyağı ve yoğunlaştırılmış sütten yapılır. İlk
bakışta, Nevsky turtası çikolatasız Boston turtasına benziyor, ancak
aslında tarifler hamur ve krema açısından farklılık gösteriyor.
28. Veau Orloff
Dünya
çapında bu yemek, Rus Kont Alexei Orlov'un onuruna "Orlov tarzı" et
veya domuz eti olarak bilinir. Yemeği 19. yüzyılda yaratan Fransız şefidir.
Sadece Rusya'da, patates ve soğan tabakasının altında beşamel sos ve peynirle
pişirilen domuz eti veya sığır eti myaso po-Franzuzki veya 'Fransız
tarzı et' olarak adlandırılır.
27.
Buşe keki
Fransızca
ismine rağmen, Buşe yalnızca Sovyet pastasıdır. Krema tabakası olan
iki küçük bisküviden oluşur. Pastanın üstü çikolatayla kaplıdır.
26. Kefir
Her
Rus, Kafkas kökenli bu fermente süt içeceğinin çok sağlıklı olduğunu
çocukluğundan beri bilir. Kefir, günlük menünün yanı sıra kozmetolojide de
yaygın olarak kullanılır.
25. Ponçiki
Ponçiki, yağda
kızartılmış yuvarlak şekilli donut benzeri un ürünleridir. Ponçiki, üstüne
pudra şekeri serpilmiş, içinde delik olanlara ayrılır. Bunlara pyshki de
denir . En ünlüleri St. Petersburg'daki Pyshechnye fırınlarından gelir. İkinci ponchiki türü
- bazen içinde dolgu bulunan kabarık bir top şeklindedir.
24. Medovik
Sovyet
sonrası alanda en yaygın ev yapımı keklerden biri , birkaç hoş kokulu
bal katmanı ve ekşi kremadan oluşur. Efsaneye göre, ortaya çıkışını Rus
İmparatoriçesi Elizabeth Alekseyevna'nın (1779-1826, İmparator I. Alexander'ın
karısı) şekerlemecisine borçluyuz. Elisabeth'in bala olan
"alerjisinden" habersiz, ona imparatoriçeyi ve daha sonra tüm sarayı
büyüleyen yeni bal kekini ısmarladı.
23. Kartoşka keki
Kartoşka (kelimenin
tam anlamıyla "patates") keki aslında kurabiye, kakao ve
yoğunlaştırılmış sütten yapılır ve hazırlaması en kolay olanlardan
biridir. Bir çocuk bile yapabilir . Ayrıca bisküvi artıklarını kullanmanın
çok lezzetli bir yoludur.
22. Solyanka
Litvanya
kökenli bu doyurucu yemek Sovyet ordusunda hızla popüler oldu. Şimdi,
genellikle büfelerde bulunabilir. Solyanka veya bigus, et, sosis, balık veya
mantarla haşlanmış lahanadan oluşur.
21. Oreşki
Temel
olarak kaynatılmış yoğunlaştırılmış sütle yapılan kurabiyeler olan oreşki
("fındık") yapmak için, fırın kalıplarına veya girintili
özel bir tavaya (tercihen fındık şeklinde!) ihtiyacınız var. Önce yarımlar
pişirilir, sonra her birine kaynatılmış yoğunlaştırılmış süt eklenir ve
birleştirilir.
20. Prag pastası
Bu,
1960'larda Moskova'daki 'Prag' restoranının pasta şefi Vladimir Guralnik
tarafından yaratılan en popüler Rus pastalarından biridir. Gençliğinde,
Guralnik Çek başkentinde şekerleme yapımını öğrendi ve bu pastayı şehre adadı.
Kayısı reçeli ve çikolatalı tereyağlı krema ile kaplanmış çikolatalı
pandispanya katmanlarından oluşur ve ardından narin bir çikolata sosu ile
kaplanır.
19. Oladyi
Blini'den farklı
olarak oladyi daha küçüktür, ancak daha kabarıktır. Maya
ilavesiyle buğday unundan pişirilirler. Ekşi krema ve reçel,
kahvaltı oladyi için lezzetli bir çeşnidir.
18. Vareniki
Pelmeni'nin
en yakın akrabası olan vareniki , dolgusunda (genellikle süzme
peynir, çilek, patates veya mantarla pişirilir ) ve şeklinde
farklılık gösterir. Vareniki önceden haşlanmış etle de
doldurulabilirken, pelmeni için sadece çiğ kıyma kullanılır.
17. Şaşlık
Şişte
et (genellikle kuzu, domuz veya tavuk) Kafkas mutfağının en lezzetli
yemeklerinden biridir. Ruslar mangal partileri yapmayı severler ve eti ızgara
yapmadan önce marine etmenin birçok yolu vardır. Restoranlarda, şaşlık
genellikle lavaş (pide), yeşillik, biraz domates, salatalık ve adjika acı
sosuyla bir tabakta servis edilir.
16. Kvas
Ekmekten
yapılan bir soda mı? Kulağa tuhaf geliyor ama yazın çok lezzetli ve
ferahlatıcı! Kvas, çavdar veya buğday ekmeği, su ve biraz otla evde
kolayca yapılabilir. Ve evet, fermente olurken bir miktar alkol içerir!
15. Ptiçye Moloko
Adı
"kuş sütü" anlamına geliyor. Ne? Kuş sütü mü? Elbette hayır. Bu
pasta, 1978 yılında Moskova'daki 'Prag' restoranının pasta şefi Vladimir
Guralnik tarafından yaratıldı. Guralnik, yumuşak çikolata kaplı şekerlemenin
yumuşak beze veya sütlü sufle ile doldurulduğu tarifini temel aldı. Yumuşak bir
sünger kekin üzerinde, koyu çikolatayla kaplı narin bir sufle - 'Kuş Sütü'
pastasına karşı koymak inanılmaz derecede zor !
14. Plombir dondurması
Plombir dondurması
Rus mutfağına Fransa'dan geldi ve seri üretimi erken Sovyet zamanlarında
başladı. Devlet standartlarına göre dondurmanın en yüksek oranda süt yağı içermesi
ve yalnızca tam yağlı süt veya kremadan yapılması gerekiyordu. Rusya'da, plombir bir
briket formunda, bir waffle kabında üretilir, ancak bir çubukta çikolata
sosuyla en iyi tadı verir.
13. Mantarlı kızarmış patates
Mükemmel
yemek diye bir şey olmadığını düşünüyorsanız, sadece mantarla biraz
patates kızartın. Herhangi bir türü işe yarar: chanterelles, mantar,
champignon. Ve en lezzetlisi, onu doğrudan tavadan yemektir!
12. Tula pryanik
Rus
pryaniki'nin (zencefilli ekmek) bu en ünlü türü 17. yüzyılın sonundan
beri bilinmektedir. Tula pryanik farklı şekil ve boyutlarda gelir,
ancak en yaygın olanı üstünde sırlanmış bir yazı bulunan dikdörtgendir. Pryanik'in
içinde reçel veya yoğunlaştırılmış süt bulacaksınız.
11. Seledka pod şuboi
Nefret
edebilir veya sevebilirsiniz, ancak Ruslar "Kürk Manto Altında Ringa
Balığı" salatası yapma konusunda büyük bir tutkuya sahiptir. İnce
kıyılmış ringa balığı, haşlanmış patates, havuç ve pancar, ayrıca ince
dilimlenmiş soğan ve yumurta katmanlar halinde dizilir. Salata geleneksel
olarak mayonezle (doğal olarak!) kaplanır.
10. Kholodets
Şenlik
sofrasının bu popüler yemeği, bazen havuç olmak üzere et parçalarının soğutularak
jöleye dönüştüğü çok koyu bir et suyundan başka bir şey değildir. Khołodets genellikle
yaban turpu veya hardalla yenir.
9. Olivier salatası
Olivier
salatası Rus salatası olarak da bilinir: Bu, sadece burada değil, aynı
zamanda her Sovyet sonrası devlette Yılbaşı sofrasının olmazsa olmaz yemeğidir.
Sovyet şefler, 19. yüzyılın orijinal Rus tarifini aldılar ve orman tavuğu etini
Doktorskaya ("Doktor") sosisiyle, kapariyi konserve bezelyeyle ve
Provence sosunu mayonezle değiştirdiler ve en popüler salatayı yarattılar.
8. Makarony po-flotski
Kıymalı
makarna uzun zamandır birçok ailenin favori yemeği olmuştur.
SSCB'de, Büyük Vatanseverlik Savaşı'nın sona ermesinden sonra, denizciler
evlerine döndüklerinde ve ayin sırasında sıklıkla yedikleri bir yemeği
anlattıklarında, makarony po-flotsky yaygınlaştı.
7. Napolyon keki
Milföy
pastasının Rus versiyonu, ülkenin Napolyon'a karşı zaferinin 100. yıl dönümünü
kutladığı 1912'de ortaya çıktı. Ev yapımı Napolyon, milföy hamurundan
ve muhallebiden (veya tereyağlı kremadan) kolayca hazırlanır. Önemli olan,
pastaların en az bir gece ıslanmasına izin vermektir.
6. Syrniki
Ekşi
kremalı veya anneannenizin yaptığı gibi reçelli syrniki - her
zaman için mükemmel bir kahvaltı ! Bu yemeğin ana malzemesi olan
süzme peynir syrniki'yi özellikle sağlıklı ve yumuşak hale getiriyor.
5. Sığır Stroganof
Beef
Stroganoff, Kont Alexander Stroganov'a servis yapan bir Fransız şef tarafından
icat edilmiştir. Dana bonfile küçük parçalara kesilir, un içinde ekmeklenir,
soğanla hızlıca kızartılır ve ardından yaklaşık bir saat ekşi krema ve domates
sosuyla haşlanır. Beef Stroganoff, tuzlu salatalık, mantar ve patates
püresi veya garnitür olarak pilavla servis edilir.
4. Şçi
Rus
mutfağının direği, telaffuzu zor olan "Şçi" adlı lahana
çorbasıdır. Lahana turşusu veya taze lahana ile pişirilir ve bazı bölgelerde
(özellikle Altın Yüzük şehirlerinde) kışın dondurulmuş şçi alabilirsiniz -
gerektiğinde çorbayı çok hızlı bir şekilde pişirmenizi sağlayan yarı hazır bir
ürün gibi bir şey.
3. Blini
Rus blini (krep)
buğday maya hamurundan pişirilirken, üzerlerine konulan malzemeler ve
dolgular sınırsızdır. Blini genellikle havyar, mantar, ekşi krema ve reçelle
yenir. Zarf veya rulo şeklinde sarılabilir veya pişirilebilir“ pripek ile ”
(kızartma sırasında iç harcı krepe “pişirildiğinde”). Gerçek bir krep ziyafeti,
baharın gelişinin beklenmesiyle Maslenitsa haftasında (Karnaval)
düzenlenir.
2. Pelmeni
Şimdiye
kadarki en Rus yemeği! Eti bir "kulak" şeklinde hamura sarın ve daha
iyi zamanlara kadar dondurun. Bu arada, birçok Rus bölgesinin kendi köfte
versiyonları vardır: Sibirya'da, pelmeni karışık dana eti ve domuz etiyle
doldurulur, Urallar'da balık pelmenisini deneyebilirsiniz, kuzeyde, köfteler
yabani etle olabilir.
1. Borş
Ruslar
(ve diğer Slav halkları) bu meşhur çorbayı antik çağlardan beri pişiriyorlar ve
farklı bölgelerde yerlilerin her zaman tek gerçek tarif olarak kabul
ettiği farklı tarifler var. Bazıları borş'a domates, bazıları
fasulye, bazıları patates ekliyor.
Tarifler
hakkında tartışmak gereksiz bir şey, öğle yemeği vakti gelmedi mi?