Moskova

Moskova

9 Temmuz 2014 Çarşamba

Tula'da kurabiyenin anıtı dikildi


Kaynak: http://haberrus.com/

Rusya’nın Tula şehrinin merkezinde, şehrin sembollerinden biri olan kurabiyenin (pryanik) anıtı açıldı.

Tula Valiliğinden ITAR-TASS ajansına yapılan açıklamada, bronz anıtın yuvarlak şekilde yapıldığı, çapı yaklaşık iki metre olduğu, ağırlığının ise bir tonu aştığı belirtildi.

Açıklamada, “Tula’yı meşhur eden asıl kurabiyesi oldu. Bu, tüm bölgenin temel gastronomi markasıdır. Bronz anıtın üzerinde, “Tula’nın şans kurabiyesi, 1685’ten beri biliniyor” yazıyor. Anıt, hayırseverlerin parasıyla yapıldı” denildi.

Tula kurabiyesinin ondan fazla çeşidi var. Genel olarak dikdörtgen veya yassı bir figür şeklinde yapılıyor. İçi, reçel veya yoğunlaştırılmış sütten oluyor. Halihazırda geleneksel Tula kurabiyesi, bölgede yerleşen iki büyük işletme tarafından üretiliyor.

Tula Bölgesi, kurabiyeleri ve Nikolay Leskov’un eserinin kahramanı olan Solak usta dışında, semaverleri, silah üretimi ve Filimonov oyuncağı ile de ünlü.

Yalnızlığın başkenti: Moskova...

Kaynak: http://www.moskovalife.com/



Moskova, 2010'daki son nüfus sayımına göre 12 milyonluk bir gayya kuyusu... Bu rakamla, dünyanın en kalabalık altıncı metropolü. Son dört yıldaki nüfus artışı ve illegal göçmenler de eklenince, çevresiyle birlikte 13 ila 17 milyon arasında bir nüfusu barındırdığı söyleniyor. İşte yapılan son anket, şehr-i Moskova'nın "yalnızlık sendromu"ndan mustarip olduğunu gözler önünde serdi...

Rendez-Vous adlı tanışma servisinin ülke çapında yaptığı ankete göre, Rusya'nın "yalnızlık başkenti" de Moskova. 18-40 yaş grubundakilerin yüzde 26'sı "kendilerini hep yalnız hissettiklerini" söylüyor. Yüzde 52'lik kitle ise "bazen bu hisse kapıldığını" itiraf ediyor. Sadece yüzde 12'lik kitle "yalnızlık duygusuna yabancı" olduğunu söylüyor.

Örneğin St. Petersburg'ta yalnızlık çekenler yüzde 19'dan ibaret.

10 şehirde yapılan ankette, Rusya için "yalnızlık ortalaması" yüzde 20 çıktı.

Bu duyguyu en az hissedenler yüzde 16 ile Kazan'da yaşayanlar.


Uzmanlar, büyük şehrilerdeki baskın yalnızlık duygusunu hızlı yaşam temposu ve stres ile açıklıyor. 

Rusya kadınların elleri üzerinde yükseliyor


Kaynak: http://www.turkrus.com/

Erkek egemen toplumun deyimi olan "elinin hamuruyla erkek işine karışmak", Rusya gerçeklerinde "elinin çamuruyla kadın işine karışma"ya dönüşmüş... Çünkü Rusya toplumunu ayakta tutan temel lokomotif olan kadınların ağırlığı, başarısı, önemi değişik vesilelerle vitrine çıkıyor:

Dünya çapında yapılan bir araştırma, Rusya’da iş yaşamında kadınların ne denli ağırlıkta olduğunu gözler önüne serdi. Grant Thornton şirketinin araştırmasından, şirketlerde yönetici pozisyonlarda en fazla kadının çalıştığı ülkenin Rusya olduğu sonucu çıktı.

Novıye İzvestiya gazetesinin aktardığı araştırma sonuçlarına göre, Rusya’daki “top manager”ların yüzde 43’ünü kadınlar oluşturuyor. Bu oran ABD’de yüzde 22, İngiltere’de yüzde 20, Almanya’da ve Danimarka’da yüzde 14, İsviçre’de yüzde 13, Hollanda’da yüzde 10.

Rusya’da kadın nüfusun fazla oluşu ve aile şirketlerinin fazlalığı bu tablonun ortaya çıkmasında etkili olan faktörler arasında gösteriliyor.

Rusya’da 2012 verilerine göre nüfusun yüzde 54’ünü kadınlar, yüzde 46’sını erkekler oluşturuyor.

İşsizler arasında kadınların payı yüzde 45,8.

İstihdam oranı erkeklerde yüzde 69,2, kadınlarda yüzde 59,2

Rusya'da iş yaşamında kadınların ağırlığı bilinen bir gerçek. İnşaat ameleliğinden tramvay şoförlüğüne kadar her işte erkeklerle omuz omuza çalışan, üstüne üstlük çocukların yetiştirilmesini de "asli iş" olarak üzerine alan kadınlar, "kahramanlık" öyküleri yazıyor. Şirketler, daha az sorunlu ve daha verimli oldukları için bayan işçileri tercih ediyor.