Moskova

Moskova

2 Nisan 2010 Cuma

Küfürsüz Rusça olmaz!
















Hakan Aksay

Yaptıkları anket "neşeli" olsa gerek. İnsanlara sormuşlar: "Günlük hayatınızda küfür eder misiniz?" Koşulsuz "evet" diyenlerin oranı yüzde 61!
Tesadüf bu ya, aynı ankette "Devlet dilimizin temiz olması yolunda çaba sarfetmelidir" diyenlerin oranı da yüzde 61 çıkmış...
Televizyonlardaki birçok programa bakıyorum; hemen hepsi "bol bipli" yayınlarla dolu.
İlginç olan şu ki, Ruslar küfür etmekten pek utanmıyor. Hatta "Rus dilinin küfürler konusundaki zenginliği" ile övünmek garip bir ulusal alışkanlık burada.
- Niye utanayım ki! Hem koskoca Puşkin, Lermontov, Yesenin bile küfrederek konuştular, hatta yazdılar!..
Elbette öyle. Sadece onlar değil, daha pek çok Rus klasiği. Örneğin, Tolstoy'un pek bilinmeyen Hamam adlı öyküsünü okumak epeyce cesaret istiyor.
Bir başka "çelik arguman" daha var:
- Liderimiz Putin bile açıktan küfrediyor!..
Buna da denilecek bir şey yok. Putin daha iktidara gelirken "Çeçen teröristleri kenefte haklamak" sloganını kullanmış, kendisine "ters soru" soran Batılı bir gazeteciyi "Rusya"da sünnet etmekle" tehdit etmişti.
Yine de son yıllarda UNESCO'nun da desteklediği "Rus dili yılı", ülkede defalarca ele alınan "Rusça"yı koruma yasası" derken, en azından "resmi konuşma ve metinlerde hem küfür, hem de yabancı kökenli kelimelerin kullanılmaması" kararı uygulanmaya çalışılıyor. Çalışılıyor da, bazen, sözgelimi Duma'da Jirinovski kürsüye çıktığında bu kararı unutmak nedense herkesin işine geliyor.
Geçenlerde Penza kentinde, "Sokakları da, ruhumuzu da, dilimiz de temiz tutalım" diye güzel de bir cümle bulmuşlar. Rusçayı güzel ve temiz kullanana ödül, tersini yapana ceza vaad ediyorlar. Ödülü bilmem, ama ceza uygulaması zor!
Bir İngiliz gazetesinde okumuştum. Bir centilmen milletvekili, kafasını bozan meslektaşına ana avrat düz gidecek kadar sinirlenmiş, ama diye diye ancak şunu diyebilmiş: "Bu meslektaşım, kendisine mütevazı denilmesi için her türlü nedene sahip, gerçekten ‘yalnızca mütevazı" bir insandır!"
Ne dersiniz? Bu tür hakaretler Rusları keser mi?
Hiç sanmıyorum. Burasının iklimi soğuk. Ağız dolusu küfür ise insanın içini öyle bir ısıtır ki!..

1 yorum:

  1. İlk yurt dışı deneyimi Moskova olacak arkadaşlara ufak bir kaç tavsiyeler..

    Ben size 2 şey üzerinde duruyorum size belki saçma sapan geleçek biri tuvalet diğeri ise yemek konusunda...
    Garip gelecek ama..

    1- Tuvalet ciddi bir sorun arkadaşlar suprizlere açık olun. bu konuda bilgi almanızı tavsiye ederim.

    2- Diğer konu ise yemek konusu. türk mutfağı kendine has lezzetin oldugu ve Moskova ile hiç alakasi olmayan bir tat o yüzden Moskova
    gidecek olan arkadaşlar orda yemek konusunda sıkıntı çekebilirler. gideceginiz ülkeye gitmeden önce internetten turk resturantlari araştırırsanız
    sizin faydaniza ola ki gittiğiniz yerde türk resturanti bulamadiniz size tavsiyem italyan veya ispanyol resturantlari tavsiyye ediyorum..
    domuz eti yemekten çekiniyorsaniz . gittiğiniz her yerde vejeteryanim demenizi tavsiye ederim. kazayla domuz eti yemenin önüne geçmiş
    olursunuz.. size uçak bileti konusunda da http://www.privatetoursinistanbul.com bu adresi öneriyorum. ben bilet alırken internetten daha ucuza aldim..

    herkese selamlar..

    YanıtlaSil